Fatih’teki tarihi Yedikule Bostanları’nda bulunan ve tarihi 1735’li yıllara dayanan 7 bin 538 bin metrekarelik bostan arazisinin Fatih Belediyesi tarafından hobi bahçesine dönüştürüldüğü ortaya çıktı.
Yedikule Bostanları Koruma Girişimi’nden İnanç Kıran, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada alandaki çalışmalar hakkında belediye tarafından herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadığı için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bilgi edinme başvurusu yaptığını söyledi.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 14 Nisan’da verdiği yanıtta arazinin ‘kayyım arazisi’ olduğu ve belediye aracılığıyla Milli Emlak Müdürlüğü tarafından kiralandığı belirtildi.
Açıklamada “Parsel tamamen halkın kullanımına açık tarımsal hobi bahçesi olarak düzenlenmektedir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca belediye tarafından yürütülen çalışmaların bir yıl içerisinde tamamlanacağı da açıklandı.
Dönüştürülmek istenen bostanın barındırdığı somut ve soyut değerler için korunması gerektiğini söyleyen Kıran, “Yuvarlak planlı 30 metre derinliğinde 5 metre çapında bir kuyusu var. Düzgün taştan yapılmış bir bostan havuzu var. Bunu başka bostanlarda bulabilmek çok zor. Genelde tekrardan yapıldığı için özgünlüğünü kaybediyorlar. Buradaki ise özgünlüğünü koruyor” dedi.
Tarımsal aktivitelerde kullanılmasının da oldukça önemli olduğunu belirten Kıran, “Bostancı oradan para kazanıyor ve o toprağa bağlı o yüzden devamlı işleniyor ancak hobi bahçesi olduğu takdirde bunun bir garantisi olmayacak” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgınının gıda krizini de tetiklediğini belirten Kıran “Gıdaya aracısız erişim için bu alanlar potansiyel teşkil ediyor. Adil ve sağlıklı gıda için bostanları yıkmamız değil korumamız gerekiyor” dedi.
Kıran, kendisini endişelendiren bir başka noktanın da hobi bahçesinin ileride yapılacak inşaatlar için bir ara formül olma ihtimali olduğunu belirtti. Kıran, daha önceki bir bostan arazisinin öğrenci yurduna dönüştürülmesini örnek olarak gösterdi:
Daha önce Silivri Kapıda Mevlanakapı Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nun yapıldığı yer de bostandı. Bostan önce kamulaştırıldı ve park olarak gösterildi. Sonrasında park niteliğine rağmen bir yurt inşa edildi. Bu yurt Fatih Belediyesi tarafından 2013 yılında bedelsiz olarak 25 yıllığına TÜRGEV’e tahsis edildi.
Benzeri bir uygulamanın burası için de yapılmasından korktuğunu belirten İnanç Kıran, daha sonra burada bir sosyal tesis veya herhangi bir inşaatın yapılmasının önüne geçmek için alanın bostan olarak korunması gerektiğini söyledi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…