UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’nde bulunan ve Hititler tarafından inşa edilen Yesemek Açık Hava Müzesi yapılmak istenen sulama barajı yüzünden tehlike altında.
Gaziantep Kent Konseyi bünyesinde kurulan Yesemek Komisyonu, Gaziantep ilinin İslahiye ilçesinde devam eden sulama barajı inşaat faaliyetlerinin eserlere zarar vereceğini ve 1’inci Derece Deprem Bölgesi üzerine baraj kurulmasının sorunlara neden olacağını belirtiyor.
‘Kültür turizmi açısından çok önemli’
Ekspres Gaziantep’in aktardığına göre Kent Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Gaziantep Kent Konseyimiz, Gazi Şehrimizin her türlü değerleriyle yakından ilgilenmekte ve misyon olarak Kentimizin tarihi, kültürel, sosyal ve doğal zenginliklerini sahiplenmektedir. Bugüne kadar İslahiye’de bulunan Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi olarak bilinen alanda, bir Hitit kentinin varlığının ortaya çıkması ile Yesemek, kültür turizmi açısından çok daha önemli bir hale gelmiştir” denildi.
Sulama göleti sebebiyle ciddi kaygı duyduklarını belirten Kent Konseyi “Alan planı, ilgili raporlar, tespitler alan fotoğrafları ve yerinde yapılan incelemeler kaygılarımızı artırmıştır” ifadelerini kullandı.
İnşaat uyarılara rağmen devam ediyor
Açıklamanın devamında “Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) İslahiye’de Yesemek Sulama Barajı çalışmalarına devam ederken, Yesemekte yeni bir antik kentin varlığı bilimsel raporlarla ortaya çıkmıştır, bu fiili durum nedeniyle inşaatın yapımından vazgeçilmelidir” denildi.
Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yazılı olarak çalışmaların kurul kararına kadar durdurulması uyarısı verdiğinin de hatırlatıldığı açıklamada “Bunlara rağmen inşaata başlanılma ihtimali kaygı vericidir” ifadeleri kullanıldı.
‘UNESCO listesine alınmasını engeller’
Gaziantep 7’ye görüşlerini paylaşan Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr Atilla Engi ise eserlere verilen zararların yanı sıra birinci derece SİT alanının hemen bittiği bir sınırda 36 metre bir gölet duvarının yükselmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Bu çalışmanın bölgenin UNESCO geçici listesine alınmasının da önüne geçeceğini belirten Prof. Dr. Engi, “Diğer taraftan bu gölet tesbit ettiğimiz kentin kuzey yamaçlarını sular altında bırakacak ve dolayısıyla henüz bu alanda arkeolojik çalışmalar yapılmadı. Arkeolojik çalışmalar yapılmadan bu alan sular altında kalacak. Bu nedenle gölet Yesemek miras alanına çok büyük zarar verecektir” dedi.
Dokuz kişilik komisyon
Gaziantep Kent Konseyi bünyesinde kurulan Yesemek Komisyonu dokuz kişiden oluşuyor: B.Sıtkı Severoğlu (Komisyon Başkanı), Tarık Aytekin (Komisyon Sekreteri), Aslı Tezel, Gökhan Çeliktürk, H.Özgür Girişken, Hasan Yelken, Dinçer Uğurluer, Sibel Gürsel ve Erkan Özsavaş.
19 Ağustos tarihinde çalışmalara başlayan komisyon, inşaat faaliyetlerini yakından izlemeyi, durdurmak için mücadele etmeyi ve bu süre zarfında kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyor.