2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

Depremzede illerde anma törenleri: ‘Unutmak yok, affetmek yok’

0
anma töreni
Fotoğraf: AFP

Bir yıl önce, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin yıldönümü, depremden etkilenen birçok şehirde anma etkinlikleriyle hatırlandı. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Urfa‘da, depremin gerçekleştiği saat olan 4.17’de çeşitli etkinliklerle anılan kurbanlar için saygı duruşları yapıldı.

Urfa’da Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye ilçesinde yıkılan bir binanın önünde anma düzenledi. Katılımcılar, yıkılan yerde karanfiller bırakıp mumlar yaktı.

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde de, depremzedeler Hükümet Konağı‘ndan Saat Kulesi‘ne kadar meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Adıyaman‘da da, Mimar Sinan Parkı‘nda toplanan kalabalık, “Yastayız, unutmayacağız” yazılı pankartlarla yürüdü.

Adana‘da, Çukurova ilçesinde, Deprem Dayanışma Derneği tarafından Alpargün Apartmanı‘nın olduğu yerde bir anma etkinliği düzenlendi. Burada, depremde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı ve mumlar yakıldı.

Osmaniye‘de de, Metin Tamer Siteleri bölgesinde bir anma etkinliği gerçekleştirildi, burada depremzedeler ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer‘in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

İskenderun‘da, “İskenderun 6 Şubat İnisiyatifi“nin çağrısıyla toplanan binlerce kişi, sessiz bir yürüyüşle depremde hayatını kaybedenleri andı.

Yürüyüş, deprem gönüllüleri çadırından başlayıp, yıkılan bir binanın yanına kadar sürdü. Katılımcılar, yıkılan yerde mumlar yakarak anma gerçekleştirdi.

Hatay’daki anma törenlerinde protesto

Hatay’daki sessiz yürüyüş sırasında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremzedeler tarafından protesto edildi. Hataylılar, “istifa” sloganları ve yuhalamalarla Savaş ve Koca’ya tepkilerini gösterdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya’da düzenlenen anma etkinliklerine katıldı. Ancak, Savaş ve Özel bazı depremzedeler tarafından yuhalandı ve “istifa” sloganlarına maruz kaldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da anmada protesto edildi. Kalabalık içinden güçlükle çıkan Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile birlikte depremzedeler tarafından yoğun tepkiyle karşılandı. “Hatay bizim meselemiz” sloganları atıldı ve eski Milli futbolcu Gökhan Zan‘ın polisle tartıştığı bir anma etkinliği yaşandı.

Bir Hataylı depremzede, “Yardım dediniz. Nerede yardım?” diye sordu ve konteynerlerde, çadırlarda yaşayanların zor durumuna dikkat çekti.

You may also like

Comments

Comments are closed.