Gündem

Tarihi alanlarda dönüşüm riskleri ve karşı mücadeleler konuşulacak

0

Tarih Vakfı’nın 18 yıl önce Darphane-i Amire’de gerçekleştirdiği  ve geçtiğimiz hafta Karaköy Galata Rum Okulu’nda “Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” adıyla açılan sergiye eşlik edecek etkinliklerin ilki bu haftasonu gerçekleşiyor.

Sergi boyunca devam edecek “Kente Dair Konuşmalar” dizisinin ilk panelinde, Sulukule, Tarlabaşı, Fener-Balat-Ayvansaray, Süleymaniye ve Haliç Tersanesi alanlarında planlanan dönüşümler ve bunlara karşı verilmekte olan mücadeleler konuşulacak. Cumartesi saat 11.00’de Galata Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleşecek panel herkesin katılımına açık.

Sulukule mahallesi de İstanbul'un tarihi alanları arasında yer alıyordu

Sulukule mahallesi de İstanbul’un tarihi alanları arasında yer alıyordu

Serginin açık kalacağı tarihe kadar devam edecek seminerler konuşulacak konular: 1 Şubat’ta kentsel dönüşüm alanları, 6 Şubat’ta kent ekolojisini etkileyen projeler,15 Şubat’ta kentte ulaşım hakları olarak belirlendi. “Kente Dair Konuşmalar” dizisi, Tarih Vakfı’nın 1993’te düzenlediği “İstanbul için Ütopyalar” sempozyumuna atıfla 22 Şubat’ta gerçekleşecek ve “Yine, Yeni: İstanbul için Ütopyalar” paneliyle sona erecek.

Ayrıca İstanbul’a dair sözü olan herkesin katılabileceği “Açık Kürsü” her Pazar günü 14:00 – 18:00 arasında yapılacak.

sergiHayal olmuş bir kent müzesi

İkinci Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı (HABİTAT 2) kapsamında 18 yıl önce, Darphane  binasında açılan “Dünya Kenti İstanbul” sergisi, neolitik dönemden 1995 yılına kadar İstanbul’un toplumsal belleğini kayda geçiriyordu. On bin belgenin incelenmesi sonucu ortaya çıkan serginin aynı mekanda “İstanbul Kent müzesi” haline getirilmesi için verilen mücadele sonuç vermedi; bürokratik engeller, maddi ve manevi imkansızlıklar ve son olarak da Darphane binasının Tarih Vakfı’nın elinden alınmasıyla kent müzesi projesi iptal edildi. Bugünlerde Galata Rum İlkokulu’nda görebileceğiniz sergi, bu geniş envanterin bir özeti niteliğini taşıyor.

Sergi, 22 Şubat’a kadar ilkokulda görülebilir.

(Yeşil Gazete)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.