Ekolojik Yaşam

Tangala Çiftliği dayanışmaya çağırıyor

0
Tangala Çiftliği'nin odağında keçi peyniri var.

Muğla Fethiye’de bulunan ekolojik yerleşke Tangala Keçi Çiftliği, “Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Projesi” kapsamında yaptıkları çalışmalar için kalabalık/dayanışmacı fonlama çağırısında bulundu.

Tangala Çiftliği’nin bağımsız kalabalık fonlama sitesi indiegogo.com’da çıktığı çağrının hedefi, 17.000 TL tutarında fon toplamak.

3 Haziran 2014’de sona erecek olan kalabalık fonlama kampanyasına konu olan Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Projesi, “Hep birlikte atölye çalışmaları ve festivaller düzenlemek, hayvancılık ve süt ürünleri alanlarında araştırmalar yapmak, doğal malzemelerle barınak yapımı için projeler oluşturmak, gönüllülük prensiplerinin kültürler arası etkileşimini araştırmak ve arttırmak istiyoruz. Bu proje için farklı ülkelerden birçok insan gönüllü olarak çalıştı. Projenin bir amacı da, sürdürülebilir kırsal yaşam deneyimlerimizi daha çok gönüllüyle paylaşmak.” cümleleriyle tanımlanıyor.

Tangala Çiftliği'nde yapılan kerpiç ev

Tangala Çiftliği’nde yapılan kerpiç ev

Projenin %90’unun gönüllü bir ekip tarafından hali hazırda bitirildiği ve proje kapsamında 35 m2 kerpiç evle 60 m2’lik peynir atölyesi ve mahzenin tamamlandığı belirtiliyor. Toplanması hedeflenen 17.000 TL’nin ise 220 m2’lik gönüllü evinin eksiklikleri ve bazı altyapı çalışmalarının tamamlanması için harcanacağı belirtiliyor. Kampanya kapsamında hedeflenen 17.000 TL’den henüz yalnızca 900 TL’si toplanmış.

Projeyle ilgili detaylı bilgilere ve Tangala Keçi Çiftliği’nin projeye katkıda bulunanlara sunduğu hediyelerin tanımlarına bu adresten ulaşabilirsiniz. https://www.indiegogo.com/projects/sustainable-rural-life-project#home . Aynı adresten projeye destek de olunabiliyor.

Kerpiç ev iç mekan

Kerpiç ev iç mekan

Tangala Keçi Çiftliği’nden Buket Ulukut, sürdürülebilir bir kırsal yaşam tahayyülü için Türkiye’nin farklı bölgelerinde devam eden girişimlerden biri olduklarını belirtiyor ve ekliyor:

Tangala Çiftliği kurucularından Buket Ulukut

Tangala Çiftliği kurucularından Buket Ulukut

“Biz peynir sevdalısıyız. İnsanların peynir yapımı ve hayvan bakımı başta olmak üzere kırsal yaşamı deneyimlemeleri için, bilginin paylaşılarak artması için emek harcamaya devam edeceğiz. Dostlarımız da bu projeye katkıda bulunabilirlerse çok seviniriz”.

Tangala Çiftliği'nin odağında keçi peyniri var.

Tangala Çiftliği’nin odağında keçi peyniri var.

Kalabalık fonlama, bağımsız sanat, kültür, ekoloji ve onarıcı girişimcilik çalışmaları yapanlar tarafından son yıllarda giderek daha fazla başvurulan bir yöntem. Kickstart, indiegogo, projemefon gibi web siteleri tarafından teknik altyapıyla kolaylaştırılabilen kalabalık fonlama (ing: crowdfunding), dayanışma çağrısına çıkan birey veya grupların amaçlarını ve topladıkları parayı nasıl/nereye harcayacaklarını şeffaf bir şekilde sunarak bireylerin katkısını beklemeleri üzerine kurulu. Kimi projelerde, katkıda bulunan bireylere sembolik hediyeler gönderilirken, ortaya konması amaçlanan ürünün gönderilmesinden kurulan girişimde hissedarlığa kadar somut ortaklıklar öneren projeler de olabiliyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.