Tangala Çiftliği dayanışmaya çağırıyor

Muğla Fethiye’de bulunan ekolojik yerleşke Tangala Keçi Çiftliği, “Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Projesi” kapsamında yaptıkları çalışmalar için kalabalık/dayanışmacı fonlama çağırısında bulundu.

Tangala Çiftliği’nin bağımsız kalabalık fonlama sitesi indiegogo.com’da çıktığı çağrının hedefi, 17.000 TL tutarında fon toplamak.

3 Haziran 2014’de sona erecek olan kalabalık fonlama kampanyasına konu olan Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Projesi, “Hep birlikte atölye çalışmaları ve festivaller düzenlemek, hayvancılık ve süt ürünleri alanlarında araştırmalar yapmak, doğal malzemelerle barınak yapımı için projeler oluşturmak, gönüllülük prensiplerinin kültürler arası etkileşimini araştırmak ve arttırmak istiyoruz. Bu proje için farklı ülkelerden birçok insan gönüllü olarak çalıştı. Projenin bir amacı da, sürdürülebilir kırsal yaşam deneyimlerimizi daha çok gönüllüyle paylaşmak.” cümleleriyle tanımlanıyor.

Tangala Çiftliği'nde yapılan kerpiç ev
Tangala Çiftliği’nde yapılan kerpiç ev

Projenin %90’unun gönüllü bir ekip tarafından hali hazırda bitirildiği ve proje kapsamında 35 m2 kerpiç evle 60 m2’lik peynir atölyesi ve mahzenin tamamlandığı belirtiliyor. Toplanması hedeflenen 17.000 TL’nin ise 220 m2’lik gönüllü evinin eksiklikleri ve bazı altyapı çalışmalarının tamamlanması için harcanacağı belirtiliyor. Kampanya kapsamında hedeflenen 17.000 TL’den henüz yalnızca 900 TL’si toplanmış.

Projeyle ilgili detaylı bilgilere ve Tangala Keçi Çiftliği’nin projeye katkıda bulunanlara sunduğu hediyelerin tanımlarına bu adresten ulaşabilirsiniz. https://www.indiegogo.com/projects/sustainable-rural-life-project#home . Aynı adresten projeye destek de olunabiliyor.

Kerpiç ev iç mekan
Kerpiç ev iç mekan

Tangala Keçi Çiftliği’nden Buket Ulukut, sürdürülebilir bir kırsal yaşam tahayyülü için Türkiye’nin farklı bölgelerinde devam eden girişimlerden biri olduklarını belirtiyor ve ekliyor:

Tangala Çiftliği kurucularından Buket Ulukut
Tangala Çiftliği kurucularından Buket Ulukut

“Biz peynir sevdalısıyız. İnsanların peynir yapımı ve hayvan bakımı başta olmak üzere kırsal yaşamı deneyimlemeleri için, bilginin paylaşılarak artması için emek harcamaya devam edeceğiz. Dostlarımız da bu projeye katkıda bulunabilirlerse çok seviniriz”.

Tangala Çiftliği'nin odağında keçi peyniri var.
Tangala Çiftliği’nin odağında keçi peyniri var.

Kalabalık fonlama, bağımsız sanat, kültür, ekoloji ve onarıcı girişimcilik çalışmaları yapanlar tarafından son yıllarda giderek daha fazla başvurulan bir yöntem. Kickstart, indiegogo, projemefon gibi web siteleri tarafından teknik altyapıyla kolaylaştırılabilen kalabalık fonlama (ing: crowdfunding), dayanışma çağrısına çıkan birey veya grupların amaçlarını ve topladıkları parayı nasıl/nereye harcayacaklarını şeffaf bir şekilde sunarak bireylerin katkısını beklemeleri üzerine kurulu. Kimi projelerde, katkıda bulunan bireylere sembolik hediyeler gönderilirken, ortaya konması amaçlanan ürünün gönderilmesinden kurulan girişimde hissedarlığa kadar somut ortaklıklar öneren projeler de olabiliyor.

(Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR