ManşetTarım-Gıda

Taksim’de Bombalara Karşı Sofralar’a polis müdahalesi

0

Polis OHAL sürecinde ücretsiz yemek paylaşımlarını da engellemeye başladı. Taksim’de üç senedir israfı, tüketim kültürünü, savaşları ve hayvan sömürüsünü ücretsiz vegan yemek dağıtarak protesto eden Bombalara Karşı Sofralar ekibi, dün akşam İstiklal Caddesi Mis Sokak girişinde kurdukları 95. Sofrada polis engeliyle karşılaştı.

65

İlk 20 dakika yemeği paylaşırken başkanlık tartışmasının kendi sorunlarımızı örtbas ettiğini savunan ve üzerinde “Efendiler başkanlık oynarken; çocuklara tecavüz, mültecilere denizin dibi, ormanlara AVM” yazılı bir pankart açan aktivistler üç tane sivil giyimli polisin gelmesinin ardından bir süre engellendi. Sofranın derhal kaldırılmasıyla ilgili yaşanan tartışmanın ardından kalan yemeği de polislerin önünde dağıtan grup yemek bitince eylemini sonlandırdı.

Önceki dönemlerde Galatasaray Lisesi önünde her Çarşamba sorun yaşamadan savaşları, tüketimi, israfı, baskıları yemek dağıtarak ve takas pazarı açarak protesto eden ekip, OHAL’den beri polis ve zabıta engelleriyle karşılaşıyor. Aktivistler, geçtiğimiz ay Galatasaray Meydanı’nda polisin “dağılın” uyarısı vermesinin ardından bir sonraki Çarşamba İstiklal’in çeşitli yerlerine seyyar sofralar taşıyarak dağılmış ve eylemini gerçekleştirmişti.

Dünkü polis müdahalesinin detayları, Bombalara Karşı Sofralar sözcüsünün ifadeleri ve grubun Facebook sayfasından yayınladığı gizli çekim video ile ortaya çıktı. Grup adına konuşan Cemil Ters, polis gelene kadar insanların sofraya yoğun ilgi gösterdiğini, hatta birçok insanın alkış tuttuğunu anlattı ve şunları kaydetti: “İnsanlar kar altında sokaklarda ölürken on binlerce bina boş bekliyor. Devlet ise bize kalmamız için anca hapishane inşa ediyor. Ben bu konuyu dile getirmek için sofraya gelmiştim. Polisin ücretsiz yemek dağıtılan bir eyleme böylesine keyfi müdahalesi bizi değil anca adına konuştukları devleti küçük düşürür. Video çeken bir arkadaşımızın videosunu zorla sildirdiler. Türkiye’de açlıktan ölen kimse olmadığını, kurduğumuz sofranın Taksim’deki esnafa zarar verebileceğini iddia ettiler. Bizden izin kağıdı görmek istediler; ancak kendileri müdahale için resmi bir kağıt gösteremediler ve hakkımızda 155’e ulaşan hiçbir ihbar olmadığını kabul ettiler.”

Yayınlanan videoda bir aktivistin yüksek sesle “Biz ormanız. Orman olarak bizi rahat bırakın dedik, kuzey ormanlarını taş ocaklarıyla lime lime ettiler. Ormanlar katledilirken, Suriyeli insanlar Ege’de boğulurken başkanlık konuşulmasını gündem saptırmaca olarak görüyoruz.” demesinden kısa bir süre üç sivil polisin geldiği, sofranın önünü kapatarak yemek paylaşımını engellediği ve sofranın derhal kaldırılması talimatını verdiği görülüyor. Aktivistlerin direnmesi üzerine polis zabıtayı arayarak malzemelere el koyma ile tehdit ediyor; ancak yemeğin son kalan kısmının insanlarla paylaşılmasına engel olamıyor.

Bombalara Karşı Sofralar ekibi Facebook sayfasında her Çarşamba 4’ten itibaren Tarlabaşı Turan Caddesi no:36’da yemek pişirerek mücadeleye devam edeceğini duyurdu.

Bombalara Karşı Sofralar ile ilgili ayrıntılı bigi için : facebook.com/sofralar ve bombalara-karsi-sofralar@riseup.net 

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.