ManşetTürkiye

Taksim Meydanı Düzenleme Projesine “Meydan özelliğini yitirecek” itirazı

0

Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Kurulu, Taksim meydanı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özel firmalara hazırlattırılan ‘düzenleme projesi’ni 16 Temmuz’da kabul etti. Bu projeye göre meydanın çeşitli yerlerine ağaçlar dikilecek, süs havuzları ve oturma grupları yapılacak.

7 taksim meydanı...

Radikal’den Elif İnce‘nin özel haberine göre Taksim Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme projesi ile Taksim Gezi Parkı Yaya Geçidi Projesi’nin 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu açısından sakıncası olmadığının belirtildiği projelere Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası yetkilileri Taksim’in meydan özelliğini yok edeceğini, koruma kurulu projeyi görüşürken dile getirdikleri itirazların dikkate alınmadığını belirterek karşı çıkıyor.

Yapıcı, “Projenin amacı meydanın fonksiyonunu değiştirmek”

8 taksim meydanı

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, “Bu ağaçlar meydanın toplu kullanılmasını engeller, dolayısıyla proje meydan fonksiyonunu değiştirmeye yöneliktir. Kararın meslektaşımız Mimar Cengiz Can’ın görev süresi dolmadan 2 No’lu Koruma Kurulu’nun başkanlığında alınmasının hemen ardından alelacele onaylanması manidardır” şeklinde konuştu.

Kahraman, “Taksim meydan vasfını yitirebilir”

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da projedeki ağaçlar ve yeşil alanların Taksim’in meydan vasfını yitirmesine neden olacağını söyledi. Kahraman, meydanın mevcut haliyle bırakılmasının da kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gezi direnişiyle demokrasinin merkezi olan bu meydan için yapılacak düzenleme ortak akılla araştırılmalı ve bir yarışma düzenlenerek projelendirilmelidir” dedi. 

Kadir Topbaş, “Meydanda ağaç olmaz” açıklamasını yapmıştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş Eylül 2013’te bir açıklama yaparak, “Esasında meydanlarda ağaç olmaz. Ama bizim insanlarımız meydanda da ağaç istiyor. Dünyanın gelişmiş kentlerin meydanlarına bakınız ağaç yoktur. Biz burada yeşillendirme, ağaçlandırma, şehir mobilyaları ve zemin kaplaması gibi çalışmalar yapacağız, daha bitmedi” demişti.

(Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.