EnerjiKentManşet

İzmir’de geleceğin yapılarını tasarlayan mimarlar sürdürülebilirlik için bir araya geliyor

0

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Mimarlar Odası ve Serbest Mimarlar Derneği ortaklığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle sürdürülebilir bir dünya ve yapılaşma için ARCHIMIM tarafından düzenlenen etkinlikte bir araya geliyor.

Architecture for Mediterranean Ecology (Akdeniz Ekolojisi için Mimari/ARCH FOR M.E.) adıyla düzenlenen ve iki gün sürecek etkinliğin açılışı yarın (20 Eylül) İzmir Bıçakçı Han’da saat 10.00’da yapılacak.

ARCIHIMIM, etkinliğin düzenlenmesinin hedeflenen çıktılarını şöyle sıralıyor:

  • İklim değişikliği için harekete geçmek ve iş birliği yapmak.
  • Siyasi haritayı coğrafyadan ayırmak.
  • Ecolabel, EPD sertifikalı, VOC seviyelerine sahip sürdürülebilir yapı malzemelerinin öğrenilmesi ve kullanılmasına öncülük etmek.
  • Mimari çözümler yardımıyla sürdürülebilir yapıların gelişmesini sağlamak.
  • Ekolojik farkındalık uyandırmak.

Binaların sürdürülebilir olması iklim krizi açısından önem taşıyor

Kömür, petrol, gaz gibi fosil yakıtların kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınmadan dolayı dünyanın büyük bir tehdit altında olduğu yadsınamaz bir gerçek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, artık küresel ısınma çağının bittiğini ve bunun yerine küresel kaynama çağının başladığını bildirdi. Yapılan araştırmalar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar birçok canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına işaret ediyor.

Binalardaki enerji tüketimi, dünyanın içinde bulunduğu bu tehdidin oluşmasına neden olan en önemli alanlardan biri. Ayrıca bina sektörü küresel karbon salımının da yaklaşık üçte birinden sorumlu. Bu konuda bir yapının sürdürülebilir ve ekolojik hale getirilmesi, yapılarda enerji tasarrufunun sağlanması öncelikli konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada mimarlar ve iç mimarlar kilit aktör konumunda bulunuyor.

20-21 Eylül’de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm STK’ların katılımıyla gerçekleştirilecek Akdeniz Ekolojisine Yönelik Mimari etkinliği, İzmir’de ulusal ve uluslararası sektör profesyonellerini bir araya getirecek.

İzmir Bıçakçı Han’da düzenlenen organizasyon, geleceğe yönelik yapılaşmanın tasarlanmasına odaklanacak.

Etkinliğe öncülük yetkililer ne diyor?

İzmir Serbest Mimarlar Derneği (SMD) Başkanı Dürrin Ulema:

Dürrin Ulema

”Doğaya karşı değil, doğayla uyumlu yapılaşma; sürdürülebilirliktir. Doğayla değil, kendiyle mücadele eden insan, ekolojinin ta kendisidir. İnsan doğanın parçasıdır, yaşam kaygısı güderken doğanın bir parçası olduğumuzu unuttuk. Kışların yaza karıştığı, temiz su kaynaklarının azaldığı, sağlıklı gıdaya ulaşmanın zorlaştığı dünyamızda şimdi unuttuklarımızı hatırlama zamanıdır. Yerel halk geleneksel dokuda iklimi, tarım alanlarını, su kaynaklarını odak noktasına alarak bir kültür oluşturmuştur. Bugün yapılaşmış çevreyi tasarlayanlar; doğayla uyumu sağlamak adına, bu kültürü görmezden gelemez. Hızla akan zamanla birlikte, yeni yapım yöntemleri, geliştirilen malzemeler tasarım ilkelerinde yerini buldukça, zehirsiz sofralar kurulacak, yaşam işte o zaman sürdürülebilecektir. Akdeniz kültürü bu farkındalığı yaşatmak için ARCH FOR M.E. ile bir araya geliyor.”

İzmir Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman:

İlker Kahraman

”İklim değişikliği sebebi ile dünyamızı ısıtıyoruz, tüm çabamız bu ısınmayı 2°C’nin altında tutabilmek için. 2°C’lik bir farkın bile habitata etkisinin çok olacağını biliyoruz ama bu hedefi ıskalayacak olduğumuzu Paris İklim Anlaşması‘nda imzalanan niyet mektuplarının söylediği hedeflerin hesaplanmasından anlıyoruz. Bina sektörünün iklim değişikliği ile mücadelede en önemli sektör olduğunu ve görevin mimar ve iç mimarlara düştüğünü biliyoruz. İklim değişikliği ve çevre dostu yaklaşımlarda üreticiden uygulayıcıya hepimizin ortak hedefi benimsemesi gerekiyor. İşte ARCH FOR M.E. bu sebeple düzenleniyor. İnsanlığın ilk yerleşimlerine ev sahipliği yapmış Akdeniz kentlerinden katılımcılar iklim krizinin çözümünde sahip olduğu deneyimi birbirine aktarmak için etkinliğimizde buluşuyor. Bu dayanışmanın parçası olmak ve birbirinden öğrenmek isteyen herkesi etkinliğimize bekliyoruz.”

İzmir İç Mimarlar Odası Başkanı Burcu Yazgan:

Burcu Yazgan

”Gelecekteki en büyük zorluk, tüm alanları yapılaşmaya açmak, kültürel mirası korumadan yıkıp yeniden inşa etmek, küresel ısınmaya neden olan betonla her şeyi kirleterek bir gelecek inşa etmektir. Cehalet ve sorumsuzluğun sonuçları bizi bugün yaşadığımız felaketlere götürürken, sürdürülebilirlik geçmiş ve gelecek arasındaki adalettir. Başarılı iş birlikleriyle Türkiye’de ilk kez düzenlediğimiz ‘Akdeniz Ekolojisi’ başlıklı Arch for M.E. etkinliği, Türkiye’den ve Akdeniz şehirlerinden gelen profesyonel katılımcılarla bu alanda bilgi birikimini artırarak ve farkındalık yaratarak büyük bir işin ilk adımını oluşturuyor. İç mimarinin bu süreçteki rolü: Geri dönüşüm ve dönüşüm, ayrıca sürdürülebilirlik için temel etnik değerlerin geliştirilmesi, gelecek nesillere miras kalacak belgeleme için çok önemlidir. Etkinlik, profesyonellerin ve sektörün önde gelen üreticilerinin yenilik sevgilerini ve deneyimlerini ifade etmelerine, paylaşmalarına ve tartışmalarına olanak tanıyor. Herkesin tekrarlamak için sabırsızlanacağı eşsiz bir deneyim olacağını düşünüyorum.”

İzmir Serbest Mimarlar Derneği (SMD) Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Aksüt:

Tamer Aksüt

”Yakın zamanda yaşadığımız pandemi süreci içerisinde, insanların evlerindeki yaşam alanları ve kişisel alanları ile bunların işyerlerine yansımaları üzerindeki düşünce biçimleri, sessiz ama etkili bir biçimde devrimsel değişime uğradı. İnsanlar hem iç mekân hem de dış mekân üzerinde, doğal dünyaya karşı doğuştan gelen biyolojik yakınlığını fark etti. ARCH FOR M.E. etkinliği, bu temayı Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler genelinde güneşi, doğayı, biyofili ve ekolojiyi tekrar konuşacak, tartışacak, güncel yapı teknolojilerini ve malzemelerini sergileme fırsatı yaratarak ekoloji ve Akdeniz mimarlığı üzerine yeni bağlantılar oluşturulacaktır. Bize bu deneyimleri modern yapılı çevreye dahil etmenin yollarını gösterecektir.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.