Dünya

Taiz muhalefetin elinde, Yemen birliği çatırdıyor

0
Yemen’de Devlet Başkanı Salih’in ülkeden ayrılmasından sonra hassas dengeler üzerine kurulu Yemen birliği çatırdamaya başladı. Zencibar’dan sonra ülkenin ikinci büyük şehri Taiz de dün silahlı güçlerin eline geçti. Merkezi otoritenin tamamen çökmesinin kabilelerin etki alanlarını kontrol altında tutabilmek için silaha sarılmasına neden olacağından endişe ediliyor.

İki hafta önce El Kaide’nin kontrolüne girdiği öne sürülen Zencibar kentinden sonra dün de Salih karşıtı en sert gösterilerin gerçekleştirildiği Taiz kentinin aşiretlerin kontrolüne girdiği belirtiliyor. Taiz’in aşiret lideri Şeyh Hamud Said El Mahlefi, devlet başkanlığı sarayı yakınında askerlerle çıkan çatışmadan sonra silahlı muhaliflerin ülkenin ikinci büyük kenti Taiz’in kontrolünü ele geçirdiğini belirtti. Dünkü çatışmalarda kentte 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Aynı şekilde iki hafta önce El Kaide’nin kontrolüne girdiği iddia edilen stratejik Zencibar kentinde de yoğun çatışmalar yaşanıyor. Yerel aşiretlerin de destek verdiği hükümet güçleriyle El Kaide mensupları arasındaki çatışmalarda dün en az 45 kişi hayatını kaybetti. Çatışmalardan dolayı 50 bin nüfuslu kentin hayalet şehre dönüştüğü ifade ediliyor. Muhalefetin ağırlıklı olarak aşiretlerden oluşması, cumartesi günü ülkeyi terk ederek Suudi Arabistan’a tedavi olmaya giden Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e vekalet eden yardımcısı Abdrabbu Mansur Hadi’nin sürdürdüğü barış görüşmelerinin başarıya ulaşma şansını da zayıflatıyor.

Merkezi otoritenin tamamen çökmesinden sonra kabilelerin bölgelerini genişletmek ya da kontrol altında tutabilmek için silaha sarılmasından endişe ediliyor.

Bu arada çatışmaların içine çekilmesinden endişe edilen Suudi Arabistan, Yemenli liderlerle sürdürdüğü barış görüşmelerinden başarı elde edemezken, dün 3 Suudi sınır muhafızının sınırı geçen bir Yemenli tarafından öldürülmesi, tehlikenin giderek büyüdüğü şeklinde yorumlanıyor. Suudi hava kuvvetleri daha önce Husi isyancılarına karşı Yemen hükümetine yardım ederek Saade bölgesini bombalamış, bu da Yemen’deki istikrarın Suudi Arabistan için ne kadar önemli olduğunun işareti şeklinde değerlendirilmişti.

Öte yandan Yemenli yetkililer Suudi Arabistan’da tedavi olan vücudunun yüzde 40’ının yandığı belirtilen Salih’in durumunun giderek düzeldiğini belirtirken Yemen liderinin tekrar ülkesine dönmek istediğini de ifade ediyor. Ancak Batılı ülkelerin yanı sıra Suudi yönetiminin ülkesine dönmek istese dahi Salih’e izin vermeyeceği öne sürülüyor. Politik belirsizliğin yanı sıra ülke ekonomisinin çökmüş olması, gelir kaynaklarının tüketilmesi, işsizliğin geldiği korkutucu boyutlar, Yemen’in geleceği için diğer endişe verici sebepler olarak gösteriliyor.

(Cumali Önali, Kahire – Zaman)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.