Dış Köşe

Suudi Kralın hibe ettiği 10 milyar $’ın izi yok. – Güngör Uras

0

Ben tarihin yalancısıyım… Epeiros Kralı Neoptolemos paraları tüketmiş. Harp edecek hali kalmamış. Rakibi Sardes Kralı Malenkomos krala haber göndermiş. “Kraliçe ile bir gece birlikte olmama imkân verseler onları altına boğabilirim” demiş. Neoptolemos, “Ahlaksız Malenkomos… Bizi ne zannediyor” diyerek küplere binmiş. Sardes Kralı bir haberci daha yollamış, “Ama“ demiş. ”Bir gece için 10 bin altın sikke verebilirim.”

Epeiros Kralı ve Kraliçe düşünmüşler, taşınmışlar… Bu para ile Epeiros Krallığı kurtulacak… ”Evet” demişler…
Sormuşlar, “Ne zaman?” Sardes Kralı cevaplamış: “Hiçbir zaman… Benim niyetim yok. Sadece fiyat öğrenmek istedim.”
Bu bir tarihi hikâyedir. Günümüzün olayları ile hiçbir ilgisi yoktur. Sadece “Pazar yazısı”na giriş olsun diye yazdım. Bizim konumuz Suudi Arabistan Kralı için İstanbul’un Sevda Tepesi’nin imara açılmasıdır. Ve de merak edilen “Durup dururken, bu izinin neden verildiğidir.” Eğer bu izin “Hatır için, gönül için, sevda için” verilmiş ise, eyvallah diyeceğiz. Geliniz görünüz ki işin içine para girmiş!

Rivayete göre “Kral, cebinden çıkararak bize 10 milyar dolar yollamış, daha da yollayacakmış da, biz de bu izini vermişiz” Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sevda Tepesi ile ilgili olarak bu yönde bir açıklama yaptı. Bakan Bayraktar, “Kral ailesi Türkiye’ye yardımcı oluyor. 10 milyar dolar tutarında bir yardımı oldu” demiş. Akşam’a bu rakamın hibe olduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Dünya piyasaları krizde ve nakit darlığı var. Şimdi Suudi devleti yeni bir yardım yapabilecek” diye konuşmuş.
Çevre ve Şehircilik Bakanı ciddi bir politikacı. Paradan, hesaptan anlar. Boş yere konuşmaz. İşte bu nedenle söyledikleri çok, hem de çok önemlidir.

Ancak, cevaplanması gereken 2 soru var:

1) Kimse kimseye bedava para vermez. Günümüzde bir kral bir ülkeye durup dururken hibe olarak para göndermez. Hele hele 10 milyar dolar hiç göndermez. Gönderir ise bunun karşılığı bir şey alacaktır. Suudi Kralı’na 10 milyar dolarlık hibe karşılığı vereceğimiz Sevda Tepesi “Yetmez Abi’cim!” (Daha başka neler var? Onları bilelim!)

2) Gelen 10 milyar dolar nerede? Daha başka paralar da gelecekmiş. Bu paralar ne için gönderiliyor? Gelen paralar ve gelecekler hangi hesaba yazılacak?

Kimse bedavadan para dağıtmaz

T.C. Devleti’nin geliri gideri şeffaftır. Açık açık bütçe hesabında görülür. Bugüne kadar hesaplarda vergi dışı gelirler kalemlerinde “hibe” adı altında böyle bir gelir kalemine rastlanmadı. Söz konusu hibe 10 milyar dolar. Kamyona yüklenerek Türkiye’ye gönderilemez. Mutlaka bir banka hesabında görülmesi gerekir. Bizim banka sistemimizde de, Merkez Bankası hesaplarında da böyle bir paranın izi yok.

Diyelim ki bu dolarlar kamyonlarla ülkeye sokuldu. Bir depoda durması, harcanırken bu paraların ortaya çıkması gerekir. Böyle bir olay yok. Kötü niyetliler Başbakanlık “Tahsisat-ı Mesture” (örtülü ödenek) hesabına kaydedildiği için kamu oyunun haberi yok diyecekler ama… Bu kadar para “Tahsisat-ı Mesture” kasalarına sığmaz.

”Ödemeler bilançosundaki “Nereden geldiği belli olmayan döviz”ler var ya… ”İşte onları Kral gönderiyor“ denilecek. İyi de Kral kime gönderiyor. Her ay nereden geldiği belli olmayan 2 – 3 milyar dolar döviz kimlerin cebine giriyor? Bakan Bayraktar “Neyin ne olduğunu bize anlatır ise biz de rahatlarız…”

Bakan Bayraktar: Villa yapılacak

EKONOMİ SERVİSİ

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 28 yıl önce satın aldığı ve geçen hafta imara açılan İstanbul Boğazı’na hakim Sevda Tepesi’ne kral 4 villa yapacak. İmara açılması için defalarca girişimde bulunulan ama geçen haftaya kadar sonuç alınamayan Sevda Tepesi’ne izin çıktığı bir dönemde iki ülke ilişkileri kapsamında Suudi Kralın Türkiye’ye 10 milyar dolar hibe ettiği ortaya çıktı. Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya’ya konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kral, ailesi için villa inşa edecek, belki 4 tane. Kendisi oturacak” dedi.

“Kral ailesi Türkiye’ye yardımcı oluyor. 10 milyar dolar tutarında bir yardımı oldu” diyen Bayraktar, “Hibe olarak mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Ben öyle biliyorum. Dünya piyasaları krizde ve nakit darlığı var. Şimdi Suudi devleti yeni bir yardım yapabilecek.”

Sevda Tepesi’ni imarın çok verilmediğini kaydeden Bakan Bayraktar, şunları kaydetti: “Arazisi 57 dönüm, imar bin 700 metrekareden iki kat, yani 3 bin 400 metrekareye verildi. Tek bir ağaç bile kesemez. Süreç daha bitmedi. Büyükşehir onayladı şimdi 6 bakan ile Başbakan’ın onayından geçecek.”

27 milyon dolara satın almıştı

Kandilli’deki Sevda Tepesi, Boğaz’ın en güzel noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Sevda Tepesi, 1984’te dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından, dönemin Suudi Veliaht Prensi Abdullah bin Abdulaziz’e 27 milyon dolara satılmıştı. Daha sonra kral olan Bin Abdulaziz, 28 yılda tepenin imara açılması için defalarca girişimde bulunmuştu.

Güngör Uras – Milliyet

 

 

 

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.