TürkiyeManşet

Tsunami kameralara yansıdı: Deniz metrelerce geri çekildi

0

İzmir‘de altı kişinin ölümüne ve büyük hasara yol açan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından Sığacık‘ta deniz önce metrelerce geri çekildi, daha sonra ise yükseldi.

Kale içinde dükkan, lokanta ve tezgahların bulunduğu yer ile Teos Caddesi’ni su basarken uzmanlar vatandaşlara denizden uzak durmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Ajanslardan gelen ve bölgedeki vatandaşların sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, denizin önce geriye çekildiği, daha sonra ise şehrin içine yayıldığı görülüyor.

 

BBC Türkçe‘ye konuşan Sığacık Mahallesi Muhtarı Yaşar Keleş, tekerlekli sandalyedeki bir kişinin deniz yükseldiği sırada su altında kalarak hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Olay sırasında sokaklar deniz suyuyla dolarken limana demirli gemilerin depremin etkisiyle hareket ettiği görüldü. Deniz suyunun önce çekildiği sonra yükseldiği anlar kameralara yansıdı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de vatandaşları şu sözlerle uyardı:

Kandilli Rasathanesi aynı zamanda bölgesel deprem ve tsunami izleme değerlendirme merkezi. Buradaki arkadaşlarımız deprem olduktan dokuz dakika sonra tüm üye ülkelere ve AFAD‘a tsunami uyarı mesajını gönderdi.

Ölçülen dalga boyu ise yaklaşık 50-60 santim civarında. Vatandaşlara uyarıda bulunuyoruz, kıyı bölgedeyseniz, denizde bir deprem meydana geldiyse mümkün olduğunca en hızlı sürede kıyadan uzaklaşmakta ve yüksek yerlere çıkmakta fayda var.

‘Zayıf da olsa tsunamidir’

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada görüntülerin tsunamiye işaret ettiğini ifade etti:

Bu yıkılan binalar da sulu zemindeki yapılar ve deprem dalgalarını daha çok hissediyorlar. Görüntülerde verildiği gibi deprem denizde meydana geldiği için bu görüntüler bir tsunamidir. İlla devasa bir dalga olması gerekmiyor. Tekneleri bile karaya atabilir. Akıntı sistemi çok net biçimde görülüyor.

Normalde tsunamide yedi dalga olur. İlk dalgalar daha centilmendir, ardından gelen dalgalar daha şiddetlidir. Eğer bundan sonra denizin içinde 6.5’den büyük bir deprem olursa yine tsunami meydana gelebilir. Ancak bu zayıf bir tsunami, ama olmuş. Kıyılarımızda her zaman tsunami tehlikesi var. Bunlar tsunamidir, zayıf da olsa tsunamidir.

Tsunaminin mutlaka okyanuslarda olması gerektiği yolundaki inanışın yanlış olduğunu söyleyen Ersoy, görüntü çeken vatandaşları da uyardı. Gelen dalga daha şiddetli gelirse kaçmak gerekebileceğini söyleyen Ersoy, “Bu gibi durumlarında karanın içine doğru ve yükseğe doğru gitmek gerekir” dedi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.