Dünya

Suudi Arabistan’da çöldeki şehir projesine engel oldular diye üç yerliye idam cezası

0

Projenin gerçekleştirilebilmesi için yerlerinden edilen Howeitat kabilesi üyesi Shadli, Atallah ve Ibrahim al-Howeiti, 2020 yılında Özel Yetkili Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı. Mahkeme huzuruna çıkarılan üç kişi, 2 Ekim’de ölüm cezasına çarptırıldı.

İngiltere merkezli Alqst insan hakları örgütü, yaptığı paylaşımda “Aile üyeleri, Neom’un inşası gerekçesiyle tahliyeye karşı çıktıkları için 2020’de gözaltına alındı. Verilen cezaları kınıyor ve serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Prens bin Salman’ın 1 trilyon dolarlık mega kenti Neom: Çölün ortasında 120 kilometrelik ‘eko-gökdelenler’
Bir zamanlar övülen ‘akıllı şehirler’deki ışıltı neden sönüyor?

Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın çoğu uzmana gerçekçi gelmeyen ‘Neom- The Line’ projesinde çölün ortasından geçen ve mikro iklime sahip 120 kilometrelik aynalı bir gökdelen inşası planlanıyor. Tabuk vilayetinde kurulacak ve çölde bir ‘açık hava kayak tesisi’ kurulacak kentin tamamen yenilenebilir enerji kullanan net sıfır emisyonlu olacağı belirtiliyor.

ABD‘nin New York şehrinden 33 kat daha fazla büyüklükte olması planlanan kent, ülkenin petrole bağımlılığını azaltmak için bir prototip olarak tasarlanıyor.

Middle East Eye‘ın aktardığına göre, Shadli’nin kardeşi 43 yaşındaki Abdul Rahim, Nisan 2020’de Tebük eyaleti sakinlerinin zorla yerinden edilmesini protesto ettiği sırada Suudi güçleri tarafından vurularak öldürülmüştü.

Howeitat kabilesi üyeleri, 2029 Asya Kış Oyunları‘na da ev sahipliği yapması planlanan Neom’un inşası için göç ettirildikleri gerekçesiyle sık sık protestolar düzenliyor.

Daha önce de söz konusu üç kişinin aile üyesi olan Abdulilah ve Abdullah Dukhail isimli iki kişi protestolara destek verme suçlamasıyla 50 yıl hapis ve 50 yıl seyahat yasağına çarptırılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.