Dış Köşe

Süslü Kadınlar, Belediyeden ne istiyorlar? – Pınar Pinzuti

0

Bu yazı bisikletizm.com/ dan alınmıştır

25 Eylül 2016 Pazar günü 28 şehirde eş zamanlı olarak Süslü Kadınlar Bisiklet Turu yapıldı. Aynı akşam sosyal medya kadınların bisikletli fotoğrafları ile sallandı.

23

Hepsi birbirinden güzel binlerce kadını gören herkes hayran oldu. Peki ama Süslü Kadınlar nedir ve ne istiyorlar? “Kadınlar kafalarına birşey koyarlarsa mutlaka yaparlar” sözünün kanıtı Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’dur.

Size birinci ağızdan anlatayım, çünkü ben de süslü ve bisikletli bir kadınım. Bu eşi benzeri olmayan organizasyonun da bir parçasıyım.

Pınar Pinzuti

Pınar Pinzuti

Bundan 4 yıl önce bir avuç bisikletli kadın, İzmir’de bir araya gelip eylem yaptığımızda 3 farklı konuyu gündeme getirmiştik:

1- Etkinlik Avrupa Hareketlilik Haftasında yapılacaktı. Ülkemizde bu haftanın varlığından haberi olmayanlar çoktu. Hareketlilik haftası kısaca, bir yerden başka bir yere motorla değil kendi gücünle git demektir.

2- Etkinlikte özellikle Dünya Otomobilsiz Kentler Günü‘nün altı çizilmişti. Ne demekti acaba? Merak edenler araştırmış ve çeşitli ülkelerde yılda bir gün kent merkezlerinin motorlu araçlara kapatılıp insanlara bırakıldığını öğrenmişti.

3- Bisikleti ulaşım amaçlı kullanan herkes için güvenli bisiklet yolları istemiştik.

25

2013’ünde ilk kez yapılan turun mesajını benimseyen kadınlarla birlikte 2014 yılında eş zamanlı bir çok şehirde yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl sadece İzmir etkinliğinde 1000 bisikletli kadın vardı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu buluşma noktamıza gelip iyi dileklerini iletmişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu

Belediyenin en yüksek düzeydeki temsilcisinin yani başkanının aramızda olması beni çok şaşırtmıştı. Çünkü biz mevcut durumdan memnun olmadığımız için EYLEMyapıyorduk. Eylemimizi forma, tayt, kask ile değil çiçek, balon ve topuklu ayakkabıile yapmıştık. Belediye başkanının taleplerimizi daha yakından takip etmek istediği gibi bir umuda kapıldım.

Aradan tam 1 yıl geçti. Bisikletli ulaşım altyapısı ve hizmetleri adına bisikletliler için bir iyileşme ve gelişme olmadı. Hatta şantiyeler nedeniyle mevcut bisiklet yolları bile kullanılmaz hale geldi. Etkinliğimize 3 gün kala Belediye Genel Sekreteri Gökçe Buğra televizyonda canlı yayında “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu dört yıldır belediyemiz yapmaktadır” dedi.

Belediye, kendine karşı eylem mi yapıyordu? Nasıl yani?

27

Dün, 25 Eylül Pazar günü İzmir etkinliğimize Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yine geldi. Eğer bizim gerçekten neden eylem yaptığımızı bilseydi, bence gelmezdi.

“Sevgili Aziz Bey,

yaya ve bisikletli ulaşımı bırakın özendirmeyi yaya ve bisikletliyi cezalandıran bir belediyenin sınırları içinde yaşıyorum.

Belediye her ne kadar yaya/bisikletli ulaşımı özendirici projeler yapmasa da, bisiklet yolları ağı kurulmasa da, belediye binasının önüne bir bisiklet park yeri bile yapılmasa da, kaldırımlar iki kişinin yan yana yürüyebileceği genişlikte olmasa da, geniş kaldırımlar otomobiller tarafından işgal edilmiş olsa da  tüm bunlara rağmen İzmir’de yürüyerek ve bisikletle hareket eden insan sayısı artıyor. 

Toplu taşıma araçları verimli bir şekilde çalışmadığı için otomobil kullanımı da son yıllarda hızla artmış ve artmaya devam etmektedir. Danışmanlarınızın bu konuda size bilgi verdiğini umuyorum.

Şimdi hemen bir karar vermeniz gerekiyor. İzmir’deki her geçen gün sayısı artan yaya ve bisikletlileri ödüllendirip (bedava bayrak, zil, forma dağıtımından değil; altyapı ve hizmetten bahsediyorum) halkı sürdürülebilir ulaşıma özendirmek mi yoksa bu şehri otomobillerle doldurup yaşanmaz hale getirmek mi?

Size söylemek zorunda olduğum bir şey var: ne yazıkki iddia ettiğiniz ve afişlere yazdığınız “İzmir Bisikletin Başkenti” sloganınızın içi boş. Üzgünüm ama İzmir öyle bir yer değil. 

Sokaklarda “normal kıyafetli” eylem yaptığımızda sesimiz size ulaşmadığı için Süslü Kadınlar olarak karşınıza çıktık. Biz, yani dün gördüğünüz 5000 kadın, evimizden işimize, okulumuza, alışverişe gitmek için bisiklet kullanıyoruz ve kendimizi güvende hissetmiyoruz.

Gelecek yılki eylemimize kadar umarım yayalar ve bisikletliler için bir vizyon ve strateji belirler hızla uygulama projeleri ile hayata geçirirsiniz. Deneyerek yanılarak değil ama, o şekilde çok zaman ve para kaybederiz, bu konuyu bilenlere danışarak lütfen…

teşekkürler,

Pınar Pinzuti”

Bu yazı bisikletizm.com/ dan alınmıştır

29-pinar-pinzuti

 

Pınar Pinzuti

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.