Sürücüsüz elektrikli araçların ‘karanlık yüzü’: Bilgisayarların emisyonu muazzam bir sorun yaratabilir

Otonom elektrikli araçlardaki bilgisayarların şu anda dünyanın mevcut tüm veri merkezlerinin ürettiği kadar sera gazı üreteceği  hesaplandı. Bu, kabaca küresel emisyonların yüzde 0,3'üne veya Arjantin'in toplam karbon ayak izine eşdeğer.

Sürücüsüz araçları çalıştırmak için gereken bilgisayarların çevre ve iklim için ciddi bir tehdit oluşturabileceği bildirildi.

Yeni araştırmalar, bu araçların Arjantin‘in şu anda ürettiğinden daha fazla sera gazı emisyonu üretebileceklerini gösteriyor.

Fosil yakıt yakan otomobiller milyarlarca ton karbondioksit yayıyor.  Massachusetts İnstitute of Technology araştırmacılarının araştırmacılarının bulduğuna göre elektrikli otonom muadilleri çok daha çevre dostu ancak sihirli değnek de değiller. 

Euronews‘den Charlotte Elton‘ın aktardığına göre bu araçlar, otonom olarak çalışmak için, yerleşik kameralara güç sağlayan ve sürüş algoritmalarını çalıştıran geniş bir bilgi işlem altyapısına güveniyor. Bu tür kendi kendine giden otomobillerin yaygın olarak benimsenirse onları çalıştıran bilgisayarların şu anda dünyanın mevcut tüm veri merkezlerinin ürettiği kadar sera gazı üreteceği  hesaplandı. Bu, kabaca küresel emisyonların yüzde 0,3’üne veya Arjantin‘in toplam karbon ayak izine eşdeğer.

30 milyondan fazla sürücüsüz araç var

Bu sorunun tam olarak ne kadar büyü olduğunu belirlemek için istatistiksel bir model kullanılan çalışmanın baş yazarı Soumya Sudhakar, sürücüsüz araç emisyonlarının “muazzam bir sorun” olma potansiyeline sahip olduğu konusunda uyardı. Modelde, her biri 840 watt tüketen bir bilgisayarla günde bir saat süren 1 milyar otonom araba varsayıldı. 

Şu anda dünyada 30 milyondan fazla sürücüsüz otomobil bulunuyor. Tesla  şirketler bu tür araçların geliştirilmesine para akıttıkça bu sayının katlanarak artması bekleniyor .

Bilgisayarları çalıştırmak için gereken enerjinin, yılda 200 milyon tondan fazla karbondioksit salacağı tahmin ediliyor. Bu tür emisyonların “kontrolden çıkmasını” önlemek için donanım verimliliğinin önemli ölçüde iyileştirilmesi gerekiyor.

Sudhakar, “Karbondan arındırmadaki her zamanki gibi iş eğilimlerini ve mevcut donanım verimliliği iyileştirme oranını sürdürürsek, bu, otonom araçlardaki bilgi işlemden kaynaklanan emisyonları sınırlamak için yeterli olmayacak gibi görünüyor. Ancak bunun önüne geçersek, en başından itibaren daha az karbon ayak izine sahip daha verimli otonom araçlar tasarlayabiliriz” diye konuştu. 

1,2 kilovattan daha az güç kullanmaları gerekiyor

Araştırmacılar, modellenen senaryoların yüzde 90’ından fazlasında, emisyonların ani artışını önlemek için her aracın 1,2 kilovattan daha az güç kullanması gerektiğini buldu.

Küresel araç filosunun yüzde 95’i 2050 yılına kadar otonom hale gelirse, emisyonları bu seviyelerin altında tutmak için donanım verimliliğinin her 1,1 yılda bir olduğundan daha hızlı iki katına çıkması gerekecek.

Bununla birlikte bu devasa ayak izi, benzinli araçların karbon ayak izi ile karşılaştırıldığında hala çok daha az. Ulaşım, küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor ve bu emisyonların yüzde 72’si fosil yakıtlı araçlardan geliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR