Ekolojiİklim KriziManşet

Sürdürülebilirlik: Fransa hızlı modayla mücadelede yeni bir döneme giriyor

0

Avrupa Birliği‘nin üretim ve geri dönüşüm gibi sanayi faaliyetlerinin sera gazı emisyonu ile su ve enerji kullanımı gibi etkilerinin çevre üzerinde yarattığı iklim krizikuraklık ve kirlilik gibi sorunlarla mücadele etmek amacıyla hızlı modada frene basmasının ardından Fransa da tekstil sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata geçiriyor.

Kıyafet tamirini teşvik paketi kapsamında, bir ürünün yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren moda sever Fransızlar ödüllendirilecek. Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak.

Ülkenin Ekolojik Dönüşüm ve Bölgesel Uyum Bakanı Bérangère Couillard, her yıl ülkede 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atıldığını söyledi. Couillard, terzilere ve ayakkabı tamircilerine sisteme kayıt olma çağrısı yaptı.

Açıklanan pakete göre, örneğin ayakkabısının topuğunu yenileten bir kişi 7 euro geri ödeme alacak. Ceket, etek gibi kıyafetlerde ise yenileme karşılığı 25 euroya kadar para iadesi alınabilecek.

Paketi kamuoyuna duyuran Couillard, hükümetin nispeten daha kısa ömürlü olan tekstil ürünlerinin kullanımı anlamına gelen ‘hızlı moda’ ile mücadeleye kararlı olduğunu kaydetti.

BBC‘nin aktardığına göre, 36 yaşındaki genç bakan, tüketicilere, karakterli ürünler alıp, bunları tamir ettirme yolunu tercih etmeleri çağrısı yaptı.

Moda sektörü tepkili

Sürdürülebilir modayı savunan Refashion isimli bir grup, Fransa’da geçen yıl 3,3 milyar ürünün piyasaya sürüldüğünü açıkladı.

Ancak hükümetin bu adımı sektörden tepki de aldı. Bazı sektör temsilcileri, önemli bir Fransız endüstrisinin bu şekilde ‘damgalandığını’ savundu.

Sağ siyasetçi Eric Pauget de, ülkenin 3 trilyon borcu varken, ‘Fransız halkının parasının sokağa atılmaması’ gerektiğini savundu.

Hükümet bu paket için 154 milyon euro değerinde bir kaynak ayırdı.

Fransa’da lüks tüketim ürünleri üzerine bir endüstri örgütünün başı olan Pascal Morand da benzer şekilde, lüks ürünlere kötü etki yapabileceği uyarısında bulundu.

Le Monde’a konuşan Morand, ipek bir ürünün, sadece dayanıklı olduğu için kullanılan polyester kumaşla eş değer tutulmaması gerektiğini öne sürüyor.

Etiketler su ayak izini gösterecek

Ekim ayında hayata geçirilmesi planlanan bu teşvik paketi tek değil. Fransa’da sürdürülebilir moda düşüncesini yaymak amacıyla, kıyafet etiketlerinde de yeniliğe gidilecek.

2024 başından itibaren firmalar, ürünlerini ne kadar su kullanarak yaptıklarını etiketlerde belirtmek zorunda olacak.

Üreticiler, kimyasal kullanımı, mikroplastik emisyonu riski ve geri dönüşümle ilgli ayrıntılara da etiketlerde yer verecek.

Fransa’nın en büyük endüstrilerinden bir olan moda, 66 milyar dolarlık bir sektör ve binlerce iş sağlıyor.

Fotoğraf: Reuters

Ne olmuştu?

Avrupa Komisyonu, tekstil ürünlerinin tüm yaşam döngüsünü ele almak ve tekstil ürünlerinin üretim ve tüketim biçimlerini değiştirecek eylemler önermek üzere 30 Mart 2022’de AB Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Ürünleri Stratejisini sunmuştu. Bu strateji, Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki tekstil sektörüne yönelik taahhütlerinin uygulanmasını amaçlıyordu.

‣ Avrupa Birliği, iklim ve çevre için moda çılgınlığında frene basıyor

Avrupa Parlamentosu, 1 Haziran’da bu raporu kabul ederek, vatandaşların sürdürülebilir AB ürünlerini ve üretimini teşvik ederek döngüsel bir ekonomi inşa etmeyi önergede sunulan sürdürülebilir ve dayanıklı bir büyüme modeline geçişi destekleme beklentilerine yanıt vermişti.

‣ Avrupa Birliği, tekstil endüstrisini daha sürdürülebilir kılmak için hızlı modaya veda ediyor

AB ülkelerinde tüketim çılgınlığının yavaşlatılması ve “hızlı moda” olarak anılan ve nispeten daha kısa ömürlü olan tekstil ürünlerinin kullanımına son verilmesi için daha sert önlemler içeren raporda, tekstil ürünlerinin daha uzun vadede dayanıklı olmasının yanı sıra yeniden kullanımının, onarımının ve geri dönüşümünün daha kolay olması tavsiye edilmişti.

Giyim ürünleri ve ayakkabıların döngüsel, sürdürülebilir ve sosyal olarak adil bir şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizen rapor, aynı zamanda satılmayan ve iade edilen tekstil ürünlerinin imhasının yasaklanması için çağrıda bulunmuştu.

Üretim ve tedarik zincirlerinde insan, sosyal ve işçi haklarına, çevreye ve hayvan refahına saygılı olunması vurgusu yapan raporun tavsiyeleri, parlementoda 600 lehte, 17 aleyhte ve 16 çekimser oyla kabul edilmişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.