Sümela Manastırı beş yıl sonra ziyarete açıldı, tahribat ortaya çıktı

Beş yıl sonra ziyarete açılan Sümela Manastırı'nda ziyaretçiler yüzleri karalanmış ve yazılar yazılmış freskler ile karşılaştı.

Trabzon’un Maçka ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı, beş yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.

Ziyaretlerin başlamasıyla birlikte kuruluşu 13’üncü yüzyıla uzanan manastırdaki tahribat da gün yüzüne çıktı. Ziyaretçiler gördükleri tahribatı fotoğraflayarak sosyal medyada paylaştı.

Fresklerin suratlarında yazılar

Arkeofili’den Erman Ertuğrul’un haberine göre UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı’nda bir insan boyunun yetişebildiği neredeyse bütün fresklerin suratlarının parçalandığını görüldü.

Ayrıca bazı freskler tamamen kazınmış iken, bazılarının üzerine isimler yazılmıştı.

Tarihi manastırda sadece tavandaki fresklerin suratlarının sağlam durduğu görüldü. Ancak yapılan tahribatın ne kadar yeni olduğu bilinmiyor. Manastırı gezen ziyaretçiler, birçok freskin tahrip edildiğini söylüyor.

Beş yıl süren restorasyon

22 Eylül 2015’te başlatılan restorasyon çalışmaları sebebiyle manastırın bir yıl süreyle geçici olarak ziyarete kapatılacağı belirtilmiş, ancak çalışmalar beş yıl boyunca uzamıştı.

Bu süreçte Sümela Manastırı’nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.

Günümüzde Karadeniz Rumlarının en önemli hac yeri olan şifalı ayazmasıyla ünlü Sümela, her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR