EkolojiHayvan HaklarıManşet

Dizi çekimi için koruma altındaki mağarayı talan ettiler: Yarasalar da uyanıp kaçtı

0

Türkiye Mağaracılık Federasyonu, dizi çekimleri için kullanılan İstanbul Şile‘deki İnkese Mağarası’na ve içindeki canlılarla yeraltı su sistemine büyük  zarar verildiğini duyurdu.

Federasyonun yaptığı tespitlere göre, mağara içine çok miktarda çöp bırakıldı, kayalar yerinden oynatıldı. İçinde uyuyan yarasaların da kış uygusundan uyanıp mağarayı terk ettiği gözlemlendi.

Mağaradaki yarasalar, Türkiye‘nin imzaladığı Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında. Dizi çekimi sırasında mağara içinde ateş yakılması sonucu kış uykusundan erken uyanıp mağarayı terk eden, türleri tehlike altında olan nalburunlu yarasaların hayatı, dizi çekimi nedeniyle tehlikeye girdi.

İnkese Mağarası’nda 151. bölümü gösterime giren ATV‘nin Kuruluş Osman disizinin bazı bölümleri çekiliyor. Federasyonun paylaştığı fotoğraflarda dizi ekibinin yemek artıklarını mağaraya bıraktığı görülüyor.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu’nun sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, mağaraların aynı zamanda yeraltı sularına açılan kapılar olduğuna dikkat çekiliyor; bırakılan çöp ve atıkların bu sulara karışıp çevre yerleşimlerdeki halk sağlığını tehdit edebileceğine vurgu yapılıyor.

Federasyon, yapım şirketleri ve yerel yönetimlerden gerekli hassasiyetin gösterilmesini talep etti; İnkese Mağarası’nın koruma altına alınması için girişimlerini sürdüreceklerini belirtti.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.