Süleyman Yılmaz’ın yeni kitabı: Sürdürülebilir tarım mümkün mü?

sürdürülebilir tarımTarım, ülkemizde pek çok tartışmalarla sürekli gündemde. Gündemde olması çok normal çünkü tarımsal faaliyet tehdit altında. Bu tehdit bir yandan ulusötesi şirketlerin geniş arazileri ele geçirmesi ile oluyor. Öte yandan tohumlar hibrit ve GDO olmak üzere hızla yayılıyor. Son olarak şirketlerin emrinden çıkmayan hükümetler, köylü taleplerini kulak arkası yapıyor.

Liberal görüşler şirketlerin önünü açmak için ilginç politikalar üretiyorlar. Sol görüşler ise, öteden beri “nasıl  bir tarım istiyoruz” odağında tartışıp duruyorlar.

Süleyman Yılmaz, Yeni İnsan Yayınlarından yayınlarından çıkan Sürdürülebilir Tarım Mümkün mü ?kitabıyla, Türkiye’de çok az tanınan bir perspektifi tartışmaya açıyor. Çünkü tarım meselesine “yeşil politika” penceresinden bakıyor. Yeşillerin karakteristik özelliği, eleştirinin ötesine geçip, uygulanabilir çözüm önerileri sunmaları hatta bu uygulamaların dünya üzerindeki başarılı örneklerini göstermeleridir.

Sürdürülebilirlik, Yeşiller açısından hem tarımın, hem küçük köylülüğün hem de gezegenin devamlılığını anlatıyor. Bu nedenle yaratıcı tasarımlara ihtiyaç duyuyor. Ne iyi ki böyle tasarımlar mümkün. Bu olanağı hayata geçirmek için vizyon gerekiyor. İşte yeşil vizyon bu nedenle hayati bir gereklilik oluyor. Belki de tarım alanında permakültürün başardığı işler, her geçen gün yeni kapılar ve umutlar aralıyor.

Türkiye’nin ve gezegenin, yeşil politikanın ürettiği tarım politikalarına gereksinimi reddedilemez görünürlüğe ulaştı. İklim değişikliğinin maliyeti, sonuçları artık gazetelere yansıyor. 850 milyon insan yatağına -varsa tabii- aç giriyor. Öte yandan dünya çapında 200 milyon insan obezite hastalığına yakalanmış durumda. Paylaşım sorunu derinleşiyor ve daha kötüsü çözüm seçeneklerine inanç azalıyor. Dünyanın politik olarak geldiği bu narin noktada, çözüm öneri ve örnekleriyle dolu Süleyman Yılmaz’ın kitabı, tartışılmaya değer bilgiler içeriyor.

Süleyman Yılmaz, yeşil politikanın, hareketten partiye, Türkiye’deki bütün aşamalarına aktif olarak katılmış, ziraat kökenli bir aktivisttir. Sürdürülebilir Tarım Mümkün mü?, Yeşil Hareketin pek çok etkinliğinde tartışılarak oluşturulmuş görüşleri özetliyor. Başka ve sürdürülebilir tarımsal üretimin nasıl oluşturulacağını ortaya koyuyor.

Yeşil Gazete

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR