ManşetEkoloji

Küba’daki nehirler sürdürülebilir tarım sayesinde çok daha sağlıklı

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Küba’dan bilim insanları tarafından yapılan çalışma, yıllar boyunca sömürgeleştirme ve büyük ölçekli tarım faaliyetlerine rağmen Küba’nın nehirlerinin çok daha sağlıklı halde olduğunu ortaya koydu.

Küba’nın nehirlerindeki su kalitesini ölçmek için Burlington’daki Vermont Üniversitesi’nden Paul Bierman ile Küba’daki Cienfuegos Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Rita Hernández ve meslektaşları, Küba’nın merkezindeki 25 nehir havzasından su örnekleri topladı.

Bakteri oranı yüksek

Nature’da yer alan habere göre Örneklerin yüzde 80’ninden fazlasında uluslararası seviyeleri aşan Escherichia coli bakterisi bakterisi gözlemlendi. Dışkı kirlenmesinin göstergesi olan bakterilerin nehir kıyısında otlayan sığırlardan geldiği tahmin ediliyor.

Adada uygulanan büyük ölçekli tarıma rağmen incelenen nehirler, ABD’deki Mississippi Nehri Havzası‘na kıyasla gübre kullanımının bir göstergesi olan çözünmüş azotun çok daha düşük seviyelerine sahipti. Araştırmacılar, bunun Küba’nın 1990’lardan beri daha küçük ölçekli, daha sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçişinden kaynaklandığını düşünüyor. Adada şeker kamışı ve sığır yetiştiriciliği on beşinci yüzyılın sonlarına dayanıyor.

Kent bahçeleri ile petrol krizinden çıkış

Küba halkı 20 yılı aşkın bir süredir yiyeceğini ekolojik yöntemlerle kent bahçelerinden sağlıyor. Soğuk Savaş dönemi sonrası petrol krizine giren ve uygulanan ambargolar ile gittikçe daha zor durumda kalan Küba, çareyi kent tarımını yüzde 80’e çıkartmakta bulmuştu. Özellikle tarla sürmede ve ürünlerin ulaşımını sağlamada mazot eksikliği çeken ülke, kent bahçelerinin yaygınlaşmasıyla bu sorunlarını geride bırakmayı sağlamıştı.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.