Dünya

Sudan’da sivil yönetime bir adım daha: Başkanlık Konseyi kuruluyor

0

Sudan’da geçiş döneminin idaresi için asker ve sivillerden oluşacak “başkanlık konseyi”nin kurulması konusunda darbeci askerler ile muhalefet arasında anlaşmaya varıldı. Konseyin nasıl şekilleneceği konusunda ise uzlaşmazlık sürüyor.

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi ile halk muhalefetinin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Deklarasyonu Güçleri, geçiş döneminin idaresi için “başkanlık konseyi” kurulmasında anlaştı. Konseyinin, asker ve sivillerden oluşacağını belirtildi. Ancak iki taraf arasında geçiş konseyinin nasıl şekilleneceği konusunda uzlaşmazlık devam ediyor. Ordu 3’ü sivil 7’si asker 10 kişiden oluşan bir konsey oluşturulması konusunda ısrarcıyken, protestocular 7’si asker 8’i sivil 15 kişilik bir oluşum istiyor.

Başkent Hartum’daki Genelkurmay karargahı önünde haftalardır darbe karşıtı nöbet tutan binlerce Sudanlı’dan biri olan Muhammed Amin, “Karar sivil yönetime doğru bir adım. Görüşmelerde ilerleme sağlandığı için mutluyuz, fakat hala konseyin ve sivil hükümetin oluşması için bekliyoruz” dedi.

Basına yansıyan yorumlara göre, askeri-sivil ortak başkanlık konseyi sivil geçiş hükümeti kurulana kadar ülkeyi yönetecek.

Protestolara devam

Amin, “Sivil hükümetimiz olunca ülkemiz doğru yola girdi diyebileceğiz” derken protestoların da sivil hükümet yönetimi oluşturulana kadar devam edeceği belirtiliyor.

Bir başka protestocu Sawsan Beşir de, “Geçen geceki anlaşma ülkemizin istikrarı için ileriye doğru bir adım. Fakat talebimiz olan sivil hükümet gelene kadar oturma eylemini terkedeceğimizi sanmıyorum” diye konuştu.

Protestocuların temsilcilerinden Ahmed Rabia ise “Şimdi konseyin sivil ve askeri üyelerinin oranlarını belirliyoruz” dedi. Konseyin 15 kişiden oluşacağı açıklandı.

Ülkede 19 Aralık’ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmüş, 11 Nisan’da ordu yönetime el koyarak 30 yıllık Ömer el Beşir dönemini sona erdirmişti.  O günden bu yana halk protestoları, cuntanın iktidarı sivillere devretmesi talebiyle sürüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.