DünyaManşet

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan istifa etti

0
Fotoğraf: AA

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ülkede erken seçimlerin yapılabilmesi için istifa ettiğini duyurdu.

Paşinyan, geçtiğimiz ay muhalefet liderleri ile bir araya gelerek 20 Haziran 2021 tarihinde erken parlamento seçimleri kararı alındığını belirtmiş, bu seçimin gerçekleşmesi için de istifa etmesi gerektiğini söylemişti.

Tekrar aday olacak

Paşinyan istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı ve ülkedeki siyasi güçlerle varılan mutabakat uyarınca, 20 Haziran’da erken parlamento seçimlerinin yapılması için bugün istifa ediyorum. Parlamento üst üste iki kez yeni bir başbakan seçmeyecek, ardından parlamento yasa gereği feshedilecek ve erken seçimler yapılacak” dedi.

Yapılacak olan seçimlerde tekrar başbakan adayı olacağını duyuran Paşinyan, “Partimizin erken seçimlere katılacağının altını çizmek istiyorum. Başbakan adayı olacağım. Eğer halk başbakanlıktan ayrılmam gerektiğine karar verirse, onların iradesini yerine getireceğim. Eğer başbakanlık görevine devam etmemi isterlerse, yine halkın iradesini yerine getireceğim” ifadelerini kullandı.

Neler yaşandı?

45 yaşındaki eski bir gazeteci olan Paşinyan 2018’de barışçıl protesto gösterileri sonrası iktidara gelmişti.  Geçtiğimiz yıl Ermenistan’ın Azerbeycan’a karşı yenilgisiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ Savaşı‘ndan sonra istifa baskısı altındaydı.

Altı hafta süren savaşın sonunda yenilginin kabul edilmesinden sonra öfkeli kalabalıklar Ermenistan’ın başkenti Erivan‘da Parlamento’yu basmıştı.

Ordu şubat ayında Paşinyan’ın istifasını istemişti.  Bu durumu darbe girişimi olarak yorumlayan Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan‘ı görevden almıştı.

Muhalif kimliğiyle bilinen Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan bu kararı veto etmişti. Paşinyan destekçileri de sokaklarda darbe karşıtı eylemler düzenlemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.