DünyaManşet

Sudan’da darbe: Ordu Başbakan’ı tutukladı, olağanüstü hal ilan edildi

0

Sudan‘da bir grup asker yönetime el koydu, geçiş hükümeti üyelerini gözaltına alarak olağanüstü hal ilan etti.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan,  devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, geçiş dönemi hükümlerini feshettiklerini ve Anayasal Bildiri Anlaşmasının bazı maddelerini askıya aldıklarını belirtti.

Burhan, siyasi gruplar arasındaki kavgaların orduyu müdahale etmeye teşvik ettiğini ve yeni bir teknokrat hükümetin ülkeyi seçimlere götüreceğini söyledi.

2019 yılında Sudan halkı Ömer el Beşir’in 30 yıllık otoriter yönetimine karşı isyan çıkarmış, sonrasında gerçekleşen darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuştu.

Elektrik ve internet kesildi

Bugün sabah saatlerinde ise ordu, Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçiyi gözaltına aldı. Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk’un darbeyi reddettiği için gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurdu.

Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin başkent Hartum’un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirildi.

Darbe girişiminin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi partinin çağrısı üzerine başkent Hartum’un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı.

Güvenlik güçlerinin halkı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı, gösterilerde en az 12 protestocunun yaralandığı bildirildi.

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018’deki “halk devrimine” sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık iki haftadır birçok kentte gösteriler düzenliyordu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.