Hayvan HaklarıManşet

STK’lardan ortak çağrı: Migros eziyete dur de

0

Türkiye’de çevre, ekoloji ve hayvan hakları alanında faaliyet gösteren 12 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ortak bir açıklama yaparak Migros’u eziyet dolu kafeslerde üretilen üç numaralı kafes yumurtalarını terk etmeye çağırdı.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği çatısı altında yürütülen Kafessiz Türkiye kampanyasının başlattığı çağrıya destek veren STK’lar Migros’un kafes yumurtası satmaya son vermek üzere net bir hedef belirlemesi ve bu hedefi kamuoyuyla paylaşmasını talep etti.

Endüstriyel kafesleri terk etmenin artık dünyada yaygınlaşmış bir sürdürülebilirlik standardı haline geldiği belirtilen açıklamada, İsviçre’deki Migros’un 1996 yılından beri kafes yumurtası satmadığının altı çizildi.

“Migros’un kafes yumurtası satmayı ne zaman tamamen bırakacağına dair kamuoyuna net bir taahhüt vermesini bekliyoruz” diyen STK’ların açıklaması şöyle:

“Migros, endüstriyel hayvancılıktaki en can yakıcı sorunlardan biri olan kafes eziyetine ortak olmamalı. Migros’u çağdışı endüstriyel kafeslerden gelen yumurtaları terk etmeye çağırıyoruz. Tavuklar duyarlı ve bilinçli canlılardır. Çevrelerine karşı ilgili ve meraklılardır. Doğal ortamlarında günlerini dolaşarak ve keşfederek geçirirler. Anne tavuklar her anne gibi yavrularına empati duyar ve sevgi hissederler. Civcivleri daha yumurtanın içindeyken onlarla iletişim kurabilir.”

‘Hayvanlara en çok eziyet veren yöntem’

“Endüstriyel kafeslerde ise bir tavuk, 1- 1,5 senelik ömrünün tamamını hiç çıkmadan demir kafeslerde sıkışık bir şekilde geçirir. Kanatlarını dahi açacak yeri yoktur. Kalabalık, dar kafeslerde temel içgüdülerini gerçekleştiremez. Dolaşamaz, kanatlarını rahatça açamaz, zeminde oturamaz, güneş ışığını görmez. Toprağa erişimi olmadığından temizlenmek için metal tellere sürtünerek toprak banyosu yapmaya çalışır ve vücudunu yaralar.

Bilimsel araştırmalara göre, kafesler endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme şeklidir. Kafeslerin ortadan kaldırılması, endüstriyel hayvancılıktaki tüm sorunları çözmese de, hayvanların çektiği acıları kayda değer miktarda azaltan ve kısa vadede asgari bir adımdır. Alternatif sistemlerde hayvanların en azından toprağa basma, yürüyebilme, daha fazla alana sahip olma, kanatlarını germe, tünek ve folluk kullanma gibi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanakları olur.”

‘İsviçre mağazalarına 1996’dan beri satılmıyor ‘

“Endüstriyel kafesleri terk etmek, artık dünyada yaygınlaşmış bir sürdürülebilirlik standardı haline geldi. Türkiye’de 70’ten fazla marka kafes eziyetini terk etme taahhüdü verdi. İsviçre’deki Migros, 1996’dan beri kafes yumurtası satmıyor.

Binlerce duyarlı müşteri, Migros’a kafes eziyetini terk etmesi için talepte bulundu. Ancak Migros, kafes yumurtasını terk edeceğini hala açıklamadı. Migros’tan beklentimiz, kafes yumurtası satmaya son vermek üzere net bir hedef belirlemesi ve bu hedefi kamuoyuyla paylaşması.

Üç numaralı kafes yetiştiriciliği demek, aynı binada 100 bin tane hayvanın tıkış tıkış kafeslere kapatılması demek. Üç kodlu yumurta demek, sıkışıklıktan aklını yitiren tavukların birbirini gagalayıp öldürmesi demek. Pazarlama faaliyetlerinde ‘iyi tarım’ ifadelerini sık sık kullanan Migros, bu çağdışı eziyete karşı sessiz kalmamalı. Migros’un kafes yumurtası satmayı ne zaman tamamen bırakacağına dair kamuoyuna net bir taahhüt vermesini bekliyoruz.”

İmzacı STK’lar:

  1. Ata Tohum Takas Derneği
  2. ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)
  3. Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği
  4.  Doğa Derneği
  5. Doğal Yaşam Derneği
  6. Dönüşüm Derneği
  7. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği
  8. Engelli ve Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği
  9. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği
  10. HAÇİKO Eskişehir
  11. İklim Gönüllüleri Platformu
  12. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Ne olmuştu?

Dünyanın birçok yerinde hayvan hakları savunucularının verdiği mücadeleler sonucunda kafes sistemleri yasalarla ortadan kalkıyor.

ABD’de 2016 yılında toplam yumurta pazarının yüzde 10’u kafessiz sistemlere aitken bu oran 2022 yılında yüzde 34’e çıkmış durumda. Yine ABD’deki birçok eyalet ve bazı Avrupa ülkeleri hali hazırda kafes sistemlerini yasakladı.

Türkiye’de de 2018 yılından itibaren yürütülen Kafessiz Türkiye kampanyası sayesinde 70’den fazla marka kafes yumurtası kullanmayacağını taahhüt etti.

Change.org ve Kafessiz Türkiye’nin internet sitesi üzerinden başlatılan imza kampanyasına şimdiye kadar 130 binden fazla imza verildi. Migros’un kafes yumurtası satmayı bırakması için bireysel imzacı olmak isteyenler kafessizturkiye.com/migrosdurde adresinden imza verebiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.