EnerjiManşet

Sri Lanka, 2037 yılına kadar yeni kömür santrali planlamıyor

0
Colombo'nun geleceği kömür enerjisine dayanmayacak. (Fotoğraf: Ocsi143 / Wikimedia Commons)

Climate Change News’te Karl Mathiesen imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete ekibinden Sıla Özkavaf’ın çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Sri Lanka’da hükümet elektrik otoritesi, kömürün sağlık ve çevre üzerindeki etkisinin, dengeyi doğal gaz ve yenilenebilir odaklı gelecek lehine çevirdiğini belirtti.

Colombo’nun geleceği kömür enerjisine dayanmayacak. (Fotoğraf: Ocsi143 / Wikimedia Commons)

Sri Lanka’nın elektrik düzenleyicisi, kömürün çevresel ve sosyal maliyetlerini ekonomik bulmaması sonucu önümüzdeki yirmi yıl boyunca yeni kömür santralleri kurulmasını reddetti.

Plan, ülkenin Paris iklim anlaşmasında verdiği 2030’dan sonra sisteme yeni kömür enerjisi eklememe taahhüdü uyarınca, Sri Lanka’da kömürden enerji üretiminin sona erdiğini etkin olarak gösteriyor.

Kamu Hizmetleri Komisyonu’na (PUC) verilen ilk tavsiyede, Seylan Elektrik Kurumu (CEB) Sri Lanka için en düşük maliyet seçeneğinin, artan talebi karşılamak üzere altı yeni kömür santrali inşa etmek olduğu çıkarımını yapmıştı.

Ama geçen ay yayınlanan kararda, hükümete bağlı Kamu Hizmetleri Komisyonu, yönetim kurulunun çeşitli yakıtların “dışsal maliyetlerini” (sosyal ve çevresel etkilerin ekonomik maliyetleri) dikkate almadığını söyleyerek planı alaşağı etti.

Bu etkiler hesaplamaya katıldığında, Sri Lanka’nın artan talebi kömürle karşılamasının toplam maliyeti 11,9 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseliyor. Kömür kullanılmadığında ise, talebi karşılamanın gerektirdiği tutarın 12,4 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Kömürün Sri Lanka’daki halk sağlığı ve çevre üzerindeki etkisi şimdiye kadar nicel hale getirilmedi ancak Kamu Hizmetleri Komisyonu, kömürün maliyetinin ekonomik açıdan sürdürülemez olduğunu gösteren deniz aşırı çalışmalara atıflarda bulunuyor.

“Sri Lanka bağlamında, bu tür verilerin olmaması temel eksikliktir. Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun kararında belirttiği gibi, “Kesin ve özgül verilerin bulunamaması nedeniyle bu maliyetlerin tamamen göz ardı edilmesi önerilmiyor”.

Yeni plan, önümüzdeki yirmi yıl içinde inşa edilecek 14 doğal gaz yakıtlı santrali devreye sokuyor. Plan ayrıca, düzinelerce rüzgâr, güneş, hidro ve biyokütle projesi kurguluyor.

Fakat komisyon, planda yer alan “yenilenebilir enerji miktarının hükümet tarafından belirlenen politika hedeflerini karşılamak için yetersiz olduğunu” kabul etti.

Önümüzdeki 20 yıl boyunca, Sri Lanka 3,1 GW yeni yenilenebilir enerji ekleyecek. Bu arada 5,4 GW çoğunlukla gaz olmak üzere petrol ve gaz üretimi ekleyecek.

Sri Lanka’nın mevcut talebinin yaklaşık % 40’nın karşılandığı tek bir kömür santrali var. Bu santral sadece altı yaşında ve önümüzdeki 20 yıl boyunca çalışmaya devam edecek.

Kömür uzun süredir, sanayi tarafından elektrik talebini karşılamak ve vatandaşlarının yaşam kalitesini mümkün olan en düşük maliyetle artırmak isteyen gelişmekte olan ülkelere sunulmaktadır.

Fakat Kamu Hizmetleri Komisyonu bu argümanın en azından Sri Lanka’da desteklenemeyeceği sonucuna vardı.

Yakın zamanda, komşu ülke olan Hindistan’da da 2022 ile 2027 yılları arasında yeni kömür santrali inşa etmeyi reddeden elektrik sistemi odaklı bir kalkınma planı yayımladı.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Muhabir: Karl Mathiesen

Yeşil Gazete için çeviren: Sıla Özkavaf

 

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.