Haber HattıManşetSivil Toplum

SPoD’dan saldırıya dair açıklama

0

26 Haziran Salı akşamı dört kişi tarafından saldırıya uğrayan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’ (SPoD) yaşanan duruma dair açıklama paylaştı.

Derneğin kapısına dayanan şahsın “Aşağıda arkadaşlarım var, kapıyı açacaksınız, kapıyı açana kadar burada duracağım, elbet çıkacaksınız. Polisi arasanız da bir şey farketmez” dediğinin ifade edildiği açıklamada polisin arandığı, ancak gelen memurların da ““OHAL’deyiz, istersek kapıyı kırıp da gireriz içeri!” ” söyleminde bulunduğu ifade edildi.

SPoD LGBTİ, ofislerine yönelik saldırı sırasında polisin de saldırganlarla birlikte hareket etmesinin ardından, dernek ofisini bir süre kapalı tutacağını da açıkladı.

SPod tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde

Derneğimize Gerçekleştirilen Saldırı Üzerine Açıklama

26.06.2018 tarihinde saat 21.30 sularında dernek ofisimizde gerçekleşen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar eğitimi üzerine çalışma yürütecek olan gönüllü ekibimizin yapmış olduğu toplantı esnasında ofisin kapısı çalınmıştır. Gönüllülerimiz tarafından kapıyı çalanın kim olduğu sorulduğunda “… ‘nın içerde olduğunu biliyoruz, onu bize verin!”denilmiştir. Gönüllülerimiz, kapıyı açmayarak, bahsi geçen kişiyi tanımadıklarını ve böyle bir kişinin içeride olmadığı beyanını verdikten sonra kişiler kapıyı yumruklamaya, tehditler savurmaya ve küfür etmeye başlamışlardır. Bunun üzerine ofiste bulunan gönüllülerimiz, ivedilikle polisi ve dernek yönetim kurulu üyelerini aramışlardır.

Kapıya dayanan şahıs “Aşağıda arkadaşlarım var, kapıyı açacaksınız, kapıyı açana kadar burada duracağım, elbet çıkacaksınız. Polisi arasanız da bir şey farketmez” ve “Hepinizi buradan paketleyip çıkartacağım, pezevenkler, her yere bakacağım orada olduğunu biliyorum, içerden çıkarsa sizi mahvederim! …’nın orada olduğunu biliyorum, onu siz alı koyuyorsunuz”şeklinde tehditlerde ve hakarette bulunmuştur.

Bunun üzerine saldırgan kapıya vurmaya başlamıştır. Bu esnada polis olay yerine intikal etmiş olup saldırganla beraber dernek kapısını yumruklamıştır. Dernekte bulunan gönüllülerimiz kapıya sonradan gelenlerin polis olduğundan emin olamadıkları için kapıyı açmamışlardır, yine de kendini polis olarak tanıtan kişiden şahsın uzaklaştırılmasını talep etmişlerdir.

Polis ise bu esnada yetkisi olmadığı halde bağırarak “Ne derneği burası! İçeride kimler var, neden saklanıyorsunuz?” gibi sorular sorarak, “Dernekler masasını arayacağım, siz erkek değil misiniz çıksanıza dışarıya!” ve “Bir adamdan mı korkuyorsunuz?” ifadelerini kullanmıştır. Kapının arkasından bu kişilerle iletişimde olan gönüllümüz de “Belli ki siz yardımcı olamayacaksınız” deyip kapıyı açmayı reddetmiştir. Dernek gönüllülerimizin polisi aramasına rağmen, görevli memurlar şiddet uygulayan ve tehditler savuran saldırganların yanında durmuştur. Sonradan olay yerine gelen bir başka polis memuru ise “OHAL’deyiz, istersek kapıyı kırıp da gireriz içeri!”  ve “Arkadaşım bakın içeride birisi varmış, ailenin şikayetini ciddiye almak zorundayım” demiştir.

Bu esnada dernek yönetim kurulu üyemiz olay yerine intikal etmiş olup apartman binası önünde bekleyen polis memurları ile konuşmak istemiştir. Polislerle birlikte apartman kapısı önünde bekleyen saldırganlardan biri yönetim kurulu üyemize saldırı girişiminde bulunup darp etmiştir. Polis olaya müdahale etmediği için yönetim kurulu üyemiz hızlıca dernek ofisine kaçmıştır ve dernek ofisine girmiştir.

Daha sonra polis memurları tekrar yukarı çıkıp kapının açılmasını talep etmiştir. Dernek yönetim kurulu üyemiz arama iznine sahip olup olmadıklarını sorup polis kimliklerini görmeyi talep etmiştir. Polis memurlarından birisi “Artık yazılı izne gerek yok, bir telefonla savcıdan izin alabiliyoruz o zaman da kapıyı üzerinize yıkarız!” ve “Bizi uğraştırmayın gerekli bütün hukuki süreci işletiriz” diyerek gözdağı vermiştir.

Kısa bir süre içerisinde avukatlar ve diğer yönetim kurulu üyeleri dernek ofisine ulaşmışlardır. Savcıdan arama iznini alan polis memuru avukat eşliğinde dernek ofisini aramış ve içeride bulunan herkesin kimliğini kontrol etmiştir. Saldırganların iddialarının asılsız olduğunun anlaşılmasıüzerine dernek yönetim kurulu üyeleri ve gönüllüleri, saldırganlar hakkında şikayetçi olmak üzere Beyoğlu Karakoluna gitmişlerdir ve gerekli hukuki süreci başlatmışlardır. Ancak saldırganların sabaha karşı serbest bırakılması ve olay esnasında “Çocuğumuzu bulana kadar sizi takip edeceğiz, yerinizi biliyoruz!” tehditleri üzerine dernek yönetim kurulu ofis çalışanlarının, dernek gönüllülerinin ve dernek çalışmalarına katılan kişilerin güvenliğini sağlayabilmek adına dernek ofisini fiziki olarak belirli bir süre kapalı tutma kararı almıştır.

Dernek yönetim kurulu, yukarıda bahsedilen sebeplerden ötürü dernek ofisinde gerçekleşmesi planlanan tüm dernek faaliyetlerini ileri bir tarihe ertelemek ve Onur Haftası etkinliklerini iptal etmek durumunda kalmıştır.

Bu olaylar yaşanırken bizimle dayanışan ve bize destek olan üye ve gönüllülerimize, avukatlara, diğer LGBTİ+ örgüt ve inisiyatiflere, partner ve paydaş kurumlara, bağımsız aktivistlere, yakınlarımıza ve Onur Haftası Komitesi’ne teşekkür ediyoruz.

Sevgi ve dayanışmayla,

SPoD Yönetim Kurulu

 

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.