KadınLGBTİ+Manşet

Toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı hareketler için örgütlerden güç birliği

0
Toplumsal cinsiyet eşitliği

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ev sahipliğinde ve Havle Kadın Derneği ile Pozitif Dayanışma, Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Derneği partnerliğinde “Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatıları Bozmak için Yeni İttifaklar Arayışı” başlıklı projenin ilk raporu yayınlandı.

13 Ocak’ta Taksim Tünel’de yapılan lansman etkinliği ile duyurulan raporda Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı hareketlerin etkisini ve bu hareketlere karşı oluşturulan yeni ittifaklar konu alındı.

Lansman etkinliğine feminist ve LGBTİ+ örgüt ve dernekleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin kadın araştırmaları merkezleri, insan hakları savunucuları, akademisyenler katıldı. Açılış konuşmasını yapan SPoD Genel Koordinatörü Oğulcan Yediveren, “Son yıllarda bizim hikayemizi istedikleri gibi baştan yazma gücüne sahip bir grubun saldırılarıyla karşı karşıyayız. Bu proje bizim için ‘Bu hikayenin baş kahramanı biziz ve kendi hikayelerimizin kontrolünü elimize alıyoruz!’ demenin bir yoluydu” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği

Oğulcan Yediveren, raporun tanıtım etkinliğinde konuşuyor. Fotoğraf: SPoD.org.tr

Rapor, Türkiye’nin 2023 seçimleri öncesi ve sonrasında yaşanan siyasi atmosferin toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ haklarına yönelik baskıları artırdığını ve bu baskılara karşı stratejiler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin anlatısal gücü ve bu gücün insan hayatına nasıl şiddet olarak yansıdığına dikkat çekiyor. Kapsamlı çalışmada, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin mevcut durumu ve geleceğe yönelik stratejiler ele alınıyor.

‘Birçok alana yön veren bir ideoloji’

Projenin koordinatörü Berfin Atlı, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin Türkiye’deki tezahürlerine değindi ve “Bu sene de aileyi ortadan kaldırmakla, biyolojik farkları silmekle, kültürel soykırımla, demografiyi değiştirmekle, çocukları cinselleştirmekle, bilimsel olmamakla ve daha fazlasıyla suçlandık. Seçimlerde ve hatta insanlığı eşitlediği varsayılan doğal afetlerde gözden çıkarıldık. Kıyamet senaryolarının bekçisi, başa gelen bütün felaketlerin sebebi olduk” ifadelerini kullandı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği

Lansman etkinliğinde konuşan Havle Kadın Derneği’nden Edibe Üner, “Anti-gender olarak yaklaştığımız anlatıların aslında yalnızca toplumsal cinsiyet eşitliği veya LGBTİ+ hakları alanında değil, birçok farklı alandaki politikalara ve söylemlere yön veren daha büyük bir ideolojinin yalnızca bir kolu olduğunu, dolayısıyla bu projede yer almanın hem anti-gender hareketlerin nasıl çalıştığını anlamaya hem de bu hareketlerin parçası olarak incelenen din, toplumsal cinsiyet ve cinsellik ekseninde üretilen asılsız söylemlerin nasıl tespit edilebileceğini kavramaya yardımcı olduğunu vurguladı” dedi.

Berfin Atlı, raporun içeriğini “Bu rapor bütün bunlarla ilgili. Bu oyunların kimlerin hayatına şiddet olarak döndüğü hakkında. Bu suçlamalarla kendisini yapılandıran ve küresel olarak anti-gender olarak isimlendirilen hareketleri ve aktörleri odağına alıyor. Bu bloğun ne tür hikayeler, söylemler, anlatılar ördüğünü ve bunlardan nasıl etkilendiğimizi anlamayı deniyor. Aynı zamanda bu hareketlerin bizleri nasıl yaratıcılaştırdığı, gelişmek zorunda bıraktığı ve ne tür manevralar, taklalar attırdığı hakkında” diyerek açıkladı.

Guterres: Toplumsal cinsiyet eşitliğine 300 yıl uzağız
STGM: Medyada en çok LGBTİ+ dernekleri hedef gösteriliyor
Türkiye’de kamu hastanelerinde LGBTİ+’lara ayrımcılık yaygınlaşıyor

Rapor, Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı hareketler ve bu hareketlere yönelik mücadelenin çeşitli boyutlarını ele alıyor. Bu çerçevede, anlatısal şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik saldırılar, ve bu saldırılara karşı geliştirilen stratejiler üzerinde duruluyor.

Rapor ayrıca, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin etkilerini ve bu hareketlerle mücadelede kullanılan yöntemleri inceliyor. İttifak oluşturma çabaları, toplumsal cinsiyet karşıtı bloğun anlatılarının analizi ve bu anlatılara karşı geliştirilebilecek stratejiler raporda önemli bir yer tutuyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.