İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Sosyalist Cumhuriyet Partisi kuruldu, Yeşiller bir yıldır bekletiliyor

0

Doğu Perinçek‘in genel başkan olduğu Vatan Partisi’nden ayrılan bir grup “Sosyalist Cumhuriyet Partisi”ni kurdu. Yeni partinin kurucuları arasında 68 gençlik hareketi içinde Mahir Çayan’la birlikte hareket ederek THKP-C‘nin liderleri arasında yer alan Kamil Dede ile uzun süre Perinçek’le birlikte siyaset yapan Hikmet Çiçek, Mehmet Bedri Gültekin, Osman Aydın Şahin ve Ömer Şahin de bulunuyor.

Mehmet Bedri Gültekin, Perinçek’in liderlik ettiği Aydınlık hareketinin geçmişte kurduğu Sosyalist Parti, İşçi Partisi ve son olarak da Vatan Partisi’nde, genel başkan yardımcılığı, genel sekreterlik ve genel başkan vekilliği gibi görevlerde bulunmuştu.

Sosyalist Cumhuriyet Partisi’nin kurucuları arasında yine Sosyalist Parti, İşçi Partisi ve Vatan Partisi’nde Merkez Karar Kurulu üyeliği ve Aydınlık gazetesinde emek sayfası yazarlığı yapan Mehmet Akkaya da yer aldı.

Vatan Partisi’nden Sosyalist Cumhuriyet Partisi’ne geçen diğer isimler arasında spiker Gülgün Feyman Budak, yayıncı İsmet Arslan, sanatçı Mehmet Akif Şenoğlu, müzisyenler Fatih Veli Ölmez ve Ata Yıkar da bulunuyor.

İşçi Partisi döneminde “Köylü Bürosu Başkanlığı” yaparken 2010 yılında partiden ayrılarak arkadaşları ile Türkiye İşçi Köylü Partisi’ni (TİKP) kuran İsmail Durna da Sosyalist Cumhuriyet Partisi kurucuları arasında yer aldı.

Yeşiller Partisi’ne halen ‘alındı’ belgesi verilmedi

Sosyalist Cumhuriyet Partisi, Türkiye’nin halen faaliyet gösteren 117’inci siyasi partisi oldu.

Yeşiller Partisi eş sözcüleri Koray Doğan Urbarlı ve Emine Özkan, geçen yaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile görüşmüş; görüşmede partinin hedefleri ve kurulma sürecinde yaşadıkları hak ihlalleri konuşulmuştu. 

Ancak kuruluş başvurusu yapmasının üzerinden bir yılı aşkın süre geçen Yeşiller Partisi’ne halen geçit verilmiyor. Partinin kurulması için gerekli belgeleri İçişleri Bakanlığı’na 21 Eylül 2020 günü teslim eden parti yetkilileri, “alındı belgesi’nin bir türlü verilmemesi üzerine hem bakanlık aleyhine açtıkları dava gerekçe gösterilerek kuruluşlarının bekletildiğini açıklamıştı. Partinin kuruluşunun engellenmesi üzerine her kesimden insanın katıldığı bir de imza kampanyası başlatılmıştı.

İçişleri Bakanlığı, 2020 yılında kuruluş için başvuran 27 siyasi partiye “alındı” belgesi verildiği, 2021 yılı içerisinde ise şu ana kadar 14 siyasi partiye “alındı” belgesi verildiği açıkladı. Türkiye genelinde faaliyette bulunan aktif siyasi parti sayısı, yeni kurulan Sosyalist Cumhuriyet Partisi’yle birlikte  117 oldu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.