ManşetTürkiyeUncategorized

Sondaj krizinde AB tavrını sertleştiriyor

0

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarına ikinci sondaj gemisi göndermesi üzerine, AB devlet başkanları’ndan uyarı geldi: Faaliyet hukuk dışı, uygun karşılık vermeye hazırız.

Avrupa Birliği (AB) devlet başkanları, Kıbrıs açıklarına hidrokarbon aramak için ikinci sondaj gemisini gönderen Türkiye’ye sondaj faaliyetlerinin ‘hukuk dışı’ olduğunu belirterek, AB’nin ‘uygun karşılık vermeye hazır’ olduğu uyarısında bulundu.

Türkiye, dün ikinci sondaj gemisi Yavuz‘u doğalgaz ve petrol aramak üzere üç ay süreyle Kıbrıs’ın doğu açıklarına gönderirken, kendi kıta sahanlığı ve KKTC’nin ruhsat alanlarında arama çalışmalarını kesintisiz sürdüreceğini açıklamıştı. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik alanları birbiriyle çelişiyor.

Brüksel’de zirve için dün toplanan AB liderlerinin nihai açıklamasında, “Avrupa Konseyi bu tür hukuk dışı eylemlerin AB-Türkiye ilişkileri genelinde ciddi olumsuz etkilerinin altını çizmektedir. Avrupa Konseyi Türkiye’den itidal göstermesini istemektedir”dendi. Açıklamada ‘hedefi belirlenmiş önlemler’den de bahsedildi. Birliğin bu tür önlemleri arasında seyahat yasakları veya ilgili ülkeler uyruklu kişi ve şirketlerin mal varlıklarının dondurulması yer alabiliyor.

Veto kartı çıkarıldı

Avrupa Birliği 22 Mart 2018 tarihinde petrol arama çalışmaları konusunda Türkiye’yi sert bir dille kınayarak uluslararası yasalara uymasını talep etmişti. Avrupalı liderler Türkiye’nin bütün AB ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini belirtmişti.

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Rum yönetimi AB’nin Türkiye’ye yönelik daha sert bir tutum içinde olmaması halinde Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova, Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek‘i de yakından ilgilendiren genişleme konusunda her tür anlaşmayı veto edeceğini duyurmuştu.

Ankara, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulmadan yer altı kaynaklarına tek taraflı olarak müdahale edilmesine karşı çıkıyor ve ada etrafındaki söz konusu kaynakların eşit şekilde paylaştırılması gerektiğini savunuyor.

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.