Kitap

Son dönemin yeşil kitapları (11)

0

Çocuğumla Doğadayız

Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, tüm zekâ alanlarını aktif şekilde kullanabilen, sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirmek için haydi birlikte açık havaya çıkalım. Çocuklarımızın doğayla ilgili benzersiz deneyimler edinmelerini sağlayalım.

Araştırmalar, açık havada oynama şansı verilen çocukların fiziksel açıdan daha gelişkin, hayal gücü daha kuvvetli, daha yaratıcı ve işbirliğine daha yatkın çocuklar olduğunu ortaya koyuyor. Unutmayın ki, çocukların doğaya olduğu kadar doğanın da çocuklara ihtiyacı var. Çocuklar küçük yaşlarda doğayla bağ kurmaz, doğayı tanımaz, sevmezlerse gelecekte doğayla ilgili sorunlarla kim ilgilenecek? Nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkiler, küresel ısınma, çevre ve doğa kirliliği ile kim mücadele edecek?

Anne-baba olarak çocuğunuzla açık havaya çıkmak istiyor ama nereye gideceğinizi, nereden başlayacağınızı ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız, Çocuğumla Doğadayız, size nereden başlayacağınız ve neler yapabileceğiniz konusunda rehber olacak. Siz yeter ki meraklı ve istekli olun.

Eğitimci ve danışman Nuran Kansu’nun birikim ve deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığı bu kitapta çocuğunuzun ilgisini doğaya çekecek, kolay uygulanan, eğlenceli ve aynı zamanda tüm zekâ alanlarının kullanılmasını sağlayan etkinlikler bulacaksınız. Bu kitaptaki tüm doğa etkinlikleri okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara uygun olarak tasarlandı ve hayata geçirildi.

 

Çocuğumla Doğadayız
Nuran Kansu
Elma Yayınevi – 2012

 

Ekotasarım: Ekolojik Tasarım Rehberi

Ekotasarım, yerküremizin sürdürülebilir bir geleceği olabilmesi için mevcut mimarlık anlayışımızı ve tasarım yaklaşımımızı kökten değiştirmemiz gerektiğini nedenleriyle birlikte ortaya koyan, kapsamlı ve öğretici bir ekolojik tasarım rehberidir. Binalardan ev ürünlerine kadar her tasarım nesnesine, çevreye etki eden potansiyel bir atık olarak bakabiliriz. Ken Yeang, tasarımlarımızın doğal çevreyle uyumlu ve kusursuz şekilde bütünleşmesi gerektiğini savunarak, bu ideali gerçekleştirmenin yollarını gösterir. Son kertede amaç, çevreyi olumlu yönde etkileyecek ürünler tasarlamaktır.

Kitap, sürdürülebilir yeşil binalar ve ürünlerin tasarımı, yapımı ve kullanımı üzerine, çok sayıda görsel eşliğinde, takip edilmesi kolay ilkeler sunmaktadır. Yenilenebilir olmayan enerji kaynaklarını olabildiğince az tüketen, yeşil malzemelerle inşa edilmiş, yapım aşamasında arazinin ekolojisi üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilmiş ve en sonunda kullanım ömrünü tamamladıktan sonra ekosistemlerle kusursuzca yeniden bütünleşmek üzere sökülebilir, yeniden kullanılabilir ve geridönüştürülebilir biçimde tasarlanmış bir yapılı çevre amaçlanmaktadır.

Ekotasarım, ekolojistlerin ekosistem kavramına vurgu yaparak, bu kavramın planlama ve tasarıma nasıl katkı yapabileceğini gösterir. Ken Yeang, kuramsal çalışmalarıyla bu konuda çözüm önerileri sunan dünyanın önde gelen birkaç düşünüründen biridir.

Ekotasarım, mimarlık ve tasarım öğrencilerinin yanı sıra, kendi çalışmalarında yeşil fikirleri hayata geçirmek isteyen uygulamacıların da yararlanabileceği kuramsal ve pratik bilgiler içeren bir kaynaktır. Kitap, günümüzün enerji tüketimi yüksek, müsrif ve çevre düşmanı ekonomisini ekolojiye dayalı ve sürdürülebilir hale getirmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir rehberdir.

Ekotasarım: Ekolojik Tasarım Rehberi
Ken Yeang
Çevirmenler: Semij Eryıldız, Demet Eryıldız
Yem Yayın – 2012

 

Çernobil Halk Mahkemesi

26 yıl önce, düşman, 26 Nisan 1986 Cuma gece yarısından sonra Ukrayna’nın Kiev kentindeki 30 bin nüfuslu Pripyat kasabası yakınlarındaki Çernobil Atom santralinin 4 numaralı reaktörünü patlattı; bir-iki saat içinde Pripyat’ı ve hızla bütün Ukrayna, Belarus ve Rusya’yı işgal etti. Daha sonra Doğu Avrupa’ya ve 4 Mayıs gece yarısı Türkiye’ye havadan saldırdı ve 5-6 Mayıs 1986’da, yağan yağmurla birlikte özellikle Marmara ve Edirne çevresini ardından Batı ve Doğu Karadeniz’i karadan-havadan işgal etti.

Bu kez düşman, işgal biçimi ve süresi daha önce görülmemiş biçimdeydi. İşgalden, en fazla çocuklar, ama en çok da işgalden 0-6 yıl önce doğanlarla, 0-6 yıl sonra doğacaklar etkilendi. Çünkü işgalci, çocukların derilerine ve akciğerlerine ve anneleri onlara hamile iken tükettikleri “ota, süte, ete/umuda, hürriyete”; açık havada yetişen tüm besinlere, süt ürünlerine ve çaya yıllarca radyasyon yağdırdı. Çocukların kemik iliklerini, tiroid bezlerini ve işgal ettikleri tüm ülkelerin erkekliğini ve kadınlığını yıllarca radyasyon bombardımanına tuttu, hâlâ tutuyor. Ve şimdi bu çocuklar 20-32 yaşında ve işgalin hâlâ sürdüğünü bilmedikleri için düşmanın karargâhını Akkuyu’ya ve Sinop’a kurmasını isteyenleri iktidara getiriyorlar.

Ey Çernobil gençliği! Ve sizlerin atom bombası denemeleri kuşağı anne ve babalarınız! Bu kitap, sağlığınızı, çevrenizi ve insan haklarınızı rehin alanların ve sizi radyasyon tutsağı yapanların geçmişte size yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını görmenizi, bilmenizi, anlamanızı ve onları vicdanlarınızda yargılamayı amaçlamaktadır

Çernobil Halk Mahkemesi
Çeviren: Umur Gürsoy
Yeni İnsan Yayınevi – 2012

(Yeşil Gazete Kitap)

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.