Doğa Güncesi
Doğa her yerdedir. Ağaçlardaki kuşlardan ormandaki mantarlara, su birikintisindeki yavru kurbağalardan oturduğun sokağın sonundaki parmaklıkların arasına ağını geren örümceğe kadar, doğa seni çepeçevre kuşatmıştır. Her yeni günle birlikte dünya değişir, mevsimler durmaz döner; ilkbaharı yaz, yazı sonbahar, sonbaharı kış izler. Yıllık döngü tamamlanır, karlar erir, bahar filizleri yeniden canlanır.
Bu kitap hep aynı dış mekânlarda geçiyor: bahçe, orman, sebze bahçesi, tarla, su birikintisi, meyve bahçesi, çiftlik ve sokak. Bu sekiz mekânı evcil ve yabani hayvanları, yetiştirilen ürünleri ve ormanda boy atan ağaçları, çiçekleriyle birlikte değişen dört mevsim boyunca takip edecek, böylece doğa harikalarını yakından gözleyip anlayacaksın. Haydi bakalım, mevsimine göre ister şapka tak, ister mayo giy, çık dışarı, başlasın macera! (Tanıtım Bülteninden)
Doğa Güncesi
Kay Maguire
Çeviren:Ali Berktay
İş Bankası Kültür Yayınları – Çocuk – Popüler Bilim Dizisi
2015
Ekoköy İthaca
Goethe’nin “Yapabileceğiniz ya da düşleyebileceğiniz ne varsa ona başlayın. Cesarette zeka, güç ve sihir vardır. Hemen başlayın.” cümlesini çalışma masasının başucuna asan Liz Walker, ne zaman bir güçlükle karşılaşsa, dönüp bu sözü okuyor ve yeniden motive oluyordu. Ne kafesten çıkıp özgürleşmek, ne de Platon’un mağarasından kaçıp yüzünü güneşe dönmek kolay. ABD’de iki kadın, bir ekoköy kurma düşüyle yola çıktıklarında da önlerine binbir türlü engel çıktı ama Ekoköy İthaca her zorluğu aşarak kuruldu.
Liz Walker ‘yeşil yaşam’ sürdüren birisinin etkisinin dalgalar halinde yayılarak pek çok başka yaşamı etkileyeceğini düşünüyor. Tuttuğu günlükten çıkardığı notlar böylece gezegenin herhangi başka bir yerinde benzer düşleri paylaşanlara umut veriyor. Ekoköy kurmanın tek bir yolu ya da tek bir şekli yok. Zaten böyle bir tektipleşmeye de ihtiyacı yok. Her topluluğun, her kültürün ve farklı coğrafyaların birbirine hiç de benzemeyen yolları, yöntemleri olabilir. İlham almak, dayanışmak ve paylaşmak, işte bunlar bu zenginliği benzersiz kılıyor. Günümüzün rekabetçi ve patent odaklı dünyasının aksine, her öğrendiğini koşulsuz olarak dağıtan, alternatif bir dünya önümüzde aralanıyor.
Yeni İnsan Yayınevi, Ekoköyler: Yeni Rotamız kitabıyla genel anlamda ekoköylerin değerleri neler olabilir tartışmasını başlatmıştı. Şimdi Ekoköy İthaca ile öznel bir deneyimi kitaplaştırdı. Farklı coğrafyalardan farklı deneyimlerle bu yolculuğu sürdürmeye niyetliyiz.
“Başarıya ulaşmış bir ekoköyün kurucularından birisi tarafından kaleme alınmış bu anlamlı ve içten bakış açısı, kendi ekoköyünü ya da topluluğunu kurmayı planlayan herkes tarafından okunmalıdır.” Diana Leafe Christian (Creating a Life Together yazarı)
(Tanıtım Bülteninden)
Ekoköy İthaca
Liz Walker
Çeviren:Orhan Tuncay
Yeni İnsan Yayınevi
2016
Hayvan Hakları
İnsanın hayvanlarla olan ilişkisi hâlâ çözülememiş muammalarla dolu. Hayvan imgesi, kültürel ve antropolojik açılardan insanın korku ve ilham kaynağıdır. İnsan, bin yılları bulan dünya macerasında hayvandan korktuğu kadar ona hayran da olmuş, onu taklit etmiş, ona benzemeye çalışmış; bazı karışık karanlık duygularla hayvanı esir almaya çalışmıştır. İnsanın çılgınlık boyutuna varan “doğaya egemen olma arzusu”nun öncelikli kurbanı hayvanlardır. Bitki ve hayvanların evcilleştirilmesi uygarlığın ilk ve en kanlı adımı olmuştur; hayvanların bedenlerinden her türlü istifade eden insanlık, hem kendi hemcinslerini hem de hayvanları boyunduruk altına alırken hiçbir vicdani sorumluluk içinde olmamıştır.
Çetin Nerse, elinizdeki kitapta insanlığın hayvanlarla olan kanlı tarihine eleştirel bir perspektiften hareketle ışık düşürürken, hayvan haklarının nasıl ve hangi araçlar kullanılarak genişletilebileceği üzerine de çarpıcı yorumlarda bulunuyor; insanlığın özgürleşmesinin ancak ve öncelikle hayvanların özgürleşmesinden geçtiğinde ısrar ediyor..
Hayvan Hakları
Çetin Nerse
Ayrıntı Yayınları
2016
Derleyen: Barış Gençer Baykan