Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Kocaeli’nde Sanayi Doğa ve İnsan

96“Dilovası Olayı” olarak tanımlanan ve 6 Ocak 2011’de Kocaeli’nde yerel bir gazetede yayımlanan röportajla başlayıp, günümüzde de devam eden olaylar zincirinin öncesi ve sonrasını elinizdeki kitapla bilebilmeniz mümkün olacak. Bu röportajda, Kocaeli’ndeki hava kirliliği ve nedenleri ile annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerlerin çok üzerinde ağır metal bulunduğu ve sorunun sanayi havzası kentin bütününde olabileceği paylaşıldı. Açıklamalar, bilim insanının sorumluluklarının ülke gündeminde yeniden tartışılmasına aracılık etti. Bu olayda, üniversitenin uyguladığı baskı ve yıldırma girişimleriyle birlikte, yerel yöneticinin hakareti, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün de bilimsel bilginin toplumla paylaşılmasının karşısında yer alması öne çıkan başlıklar oldu. Bununla birlikte, bilim insanlarının toplumun hemen hemen bütün bileşenleriyle birlikte, “üretilmiş bilimsel bilginin toplumla paylaşılmasının” haklılığı bağlamındaki örgütlü, ortak mücadelesi tarihteki yerini aldı.

Bu kitap, insanın ve üretimlerinin içinde yaşadığı toplumsal ilişkilerin ürünü olmasının bir örneği olarak ele alınmalıdır. Kocaeli, Türkiye’nin ikinci büyük sanayi havzasıdır. Böyle bir sanayi havzasında kurulmuş olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndaki emekçiler, mezuniyet öncesi ve sonrası tıp eğitimi müfredatındaki sorumluluklarının yanı sıra, yürütecekleri bilimsel çalışmaların öncelikli konusunu, “Sanayi, Doğa ve Sağlık” olarak belirlemiştir. Çünkü içinde-birlikte oldukları toplumun yaşadığı Kocaeli’nde, halk sağlığıyla ilgili en önemli sorunlardan birisi sanayinin doğaya ve insana olan etkileridir. Marmara depreminden iki yıl sonra, ekip olarak yola çıkılan süreç, kentin sağlık alanındaki en önemli sorunlarından birisini görünür kılma, tartıştırma, çözüm üretme ve bileşenlerinin katılımı ile çözme hedefiyle başlatıldı. O nedenle bu kitap, hem ekip üyelerinin hem de kent yaşayanlarının günlüklerinden bir konu başlığının özeti gibidir. Ayrıca bir kurgu ve çaba gerektirmemiştir. Kitabın yazarları esas olarak, günlük yaşamlarında gözlemlediklerini bilimsel yöntemi kullanarak verilendirmiş ve belirli bir sistematikle kaleme almıştır.

Hazırlayan: Onur Hamzaoğlu
Kitabın Adı: Kocaeli’nde Sanayi Doğa ve İnsan
2016
Kocaeli Tabip Odası
NOT: Kitap ücretsizdir. Edinmek isteyenlere başvuruları halinde ödemeli olarak kargo ile gönderilecektir.
İletişim: [email protected] 0 262 226 29 09

 

Gıda Bağımsızlığı

95Gıda ticarileşmesi artık gıda güvenliği tehdit ediyor. Özellikle ithalatı başlı başına öncelikle çiftçiyi sonrasında tüketiciyi dört bir yanından çevirip sarmalıyor. Artık market raflarında cici bici ambalajlarında kaplanmış, içinde ne barındırdığı belirsiz, farklı kıtalardan dev gemilere taşınmış ürünlere karşı karşıyayız.

Gıda ithalatı bir tek mevzuya odaklanmış durumdadır: düşük maliyetler.

Kayıplarımız ve geri döndürülmez varlıklarımız için tek bir cam simidi kaldı; şehirli tüketicilerin seçimleri ve tüketmekten ileri gelen güçleri.

Gıda Bağımsızlığı
Uwe Hoering
Yeni İnsan Yayınevi
Çeviren: Sedef Yıldırım Östling
2016

 

Doğasever Eda- Orman Gönüllüleri

Sincap deyip geçmeyin, onların ağaç diktiğini biliyor muydunuz?

94O gece Eda gönülsüzce yatağına yatıp binbir çabayla uykuya dalmışken odasından tangır tungur sesler geldi. Beklenmedik bir misafir vardı odasında: Bir fare.
“Fare mi dedin? Bana fare mi dedin?” diye sordu sincap.
Eda donup kaldı. Ağzını hemen yastığına gömdü.
“Demedim. Tıp.”
“Bak, bakayım şu kuyruğa!” diye meydan okudu sincap.
“Baktım” dedi Eda çekinerek.
“İyice bak!” diye üsteledi sincap.
“Baktım” diye tekrarladı Eda çabucak.
“Şimdi söyle bakalım neymişim ben?” diye sordu sincap.
“Tüylü kuyruklu bir fare!” deyiverdi Eda.
Sincap kulaklarına inanamıyordu.
“Ben sincabım. Sincap!” diye bağırdı gücenmiş bir sesle.
Eda, yeni arkadaşı sincaptan neler öğrenecektir neler…
Tuvana Gülcan’ın mizahi ve kıvrak anlatımı, Elif Balta Parks’ın resimleriyle can bulan “Doğasever Eda”nın “Orman Gönüllüleri” başlıklı macerasına kulak vermeye hazır mısınız?

Doğasever Eda- Orman Gönüllüleri
Yazar: Tuvana Gülcan/ Resimleyen: Elif Balta Parks
6-9 Yaş Grubu
Yapı Kredi Yayınları
2016

97-Barış Gençer Baykan

 

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.