Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Kıyı Kuşları

kıyıKıyı kuşları Charadriiformes takımına mensup 14 aile ve 222 tür için kullanılan genel bir terimdir. Elinizdeki kitap bu ailelerden 10’u türlerden de 124’ü tanıtılmaktadır. Kitapta hangi aileye bağlı olursa olsun birbiriyle karıştırılabilecek tüm türlerin, onların uçarken tasvir eden çizimlere eşlik eden yazılarla beraber okuyucuya sunulması şeklinde bir yöntem izlenmiştir (örneğin döğüşkenkuş, çizgili kumkuşu, uzun kanatlı kumkuşu, kıl kıyruklu kumkuşu ve çayırkoşarıyla beraber verilmiştir). Kıyı kuşlarına sıklıkla dinlenme halinde rastlanıldığından kitabın bir bölümü dinlenme halindeki kuşlara ayrılmıştır. Tüm tüy farklılıklarını ve yapısal değişkenlikleri açıkça yansıtabilmek için paftalarda az sayıdaki türün büyük ölçekli çizimleri verilmiştir. Her türün tüylenme değişimlerini, dinlenme ve uçuş sırasında, gösteren 77 renkli pafta, dağılım haritaları karakteristik özellikler ayrı ayrı verilmiştir. Bu klavuz kitap ile birlikte kıyı ekosisteminin ayrılmaz parçası olan bu türlerin ayrımına varılacaktır.

(Tanıtım Bülteninden)

Kıyı Kuşları

Stephen Messega, Don Taylo

Çeviren: Barbaros Demirci, Kazım Çapacı

Dev Belgesel Yayınları

 

İsyanın ve Umudun Dip Dalgası

isyanBir kaç ağacın, bir derenin, bir tepenin, bir kuşun, bir ormanın değerini kim tayin eder? Emeğin, çabanın, dayanışmanın, kurucu fiillerin ve bunlardan doğan yeni toplumsal tahayyüllerin sınırlarını kim belirler peki? Toplumsal-siyasal hareketlerin tarihinden süzülen pratikler, dinamikler, tecrübeler, düşünceler ve kurguların hepsi tekmili birden Türkiye’de ekoloji mücadelesinin içinde bulunduğu uğrak noktasına bizleri taşıyor.

Elinizde tuttuğunuz kitap da 2001 ekonomik krizi ve sonrasında iktidara gelen AKP’nin neoliberal kalkınmacılığıyla karşı karşıya gelerek yer yer gözlemcisi, yer yer aktörü ama her zaman öğrencisi olduğumuz bu toplumsal mücadelelerin bir çetelesini tutma amacını taşıyor. Ekoloji Kolektifi’nin 1999’dan bu yana süren mücadelesinde kurdun, kuşun, ağacın, tohumun, mahallenin, köyün, kentin yanı başında, içinde ve ötesinde vücut bulan politik ekolojik süreçleri büyüteç altına alarak bir araya getiren bu kitap aynı zamanda günümüz Türkiye’sinde yaşamın her boyutu için bütüncül, eşitlikçi ve adil bir ekolojist politikanın imkanlarına da göz kırpıyor.

İsyanın ve Umudun Dip Dalgası, toprağa, tarihe ve yaşama yaslanan köklerine dayanarak Türkiye’de büyüyen eleştirel politik ekoloji ve çevre hareketleri literatürüne naçizane bir katkı sunuyor.

Dikkatle dinleyenler fark edecektir: “Bakın işte, yaklaşıyor fırtına!”

İsyanın ve Umudun Dip Dalgası

Sinan Erensü, Ethemcan Turhan, Fevzi Özlüer ve Arif Cem Gündoğan

Tekin Yayınevi

2016

Doğa ve Kent Hakları için Siyasal Stratejiler

doğaToplumun doğa üzerinde yarattığı etkileri yalnızca insan için oluşturduğu olumsuzluklar bakımından düşünmek, Hollywood’un ekolojik yıkım filmlerini yazan senaristlerin yaptığı hataya düşmek olur. Düşünce boylamlarımızın başlangıç noktası olarak insana sabitlenemeyiz, ne de olsa 5 milyar yaşındaki Yerkürede Homo sapiens 1 milyon yıl önce görülmüştür. Yerküreyi, doğayı ve insanın da içinde olduğu tüm canlıları kuşatacak bir bakış açısı, resmin bütününü görmemizi sağlayacaktır.

Elinizdeki kitap, böyle bir bakış açısıyla, iklim, doğa ve kent için yürütülen mücadelelere odaklanıyor. Kapitalist ilişkilerin yarattığı tahribat karşısında siyasal çözümleri tartışıyor. Ekoloji, hukuk ve siyasetin kesişme alanlarında yer alan hakları genişletmek ve gerçekleştirmek için yeni yollar üzerinde düşünmeye çağırıyor.

Doğa ve Kent Hakları için Siyasal Stratejiler

Editörler: Fevzi Özlüer, Aykut Çoban

Ekoloji Kolektifi

2016

 

baris

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.