DünyaManşet

[Son Dakika!] ABD’de Yeşiller’in başkan adayı Jill Stein gözaltına alındı!

0

ABD’de yapılacak başkanlık seçimlerinde ABD Yeşiller Partisi adayı Jill Stein ve yardımcısı Cheri Honkala, yaptıkları sivil itaatsizlik eylemi nedeniyle Türkiye saatiyle 01:00 sıralarında gözaltına alındı.

Jill Stein ve Cheri Honkala, ABD’de seçimlere giren adaylar arasında gerçekleştirilen ve televizyonlardan canlı yayınlanarak onmilyonlarca ABD’li tarafından izlenen münazaralara alınmıyor olmalarını “bir demokrasi tiyatrosu” olarak nitelendiriyorlardı.

Stein ve Honkala, salı günü gerçekleştirilen 2. tur münazaralarının yapıldığı binanın önünde yaptıkları basın açıklamalarının ardından sivil itaatsizlik uygulayarak münazaraların yapıldığı salona girmek istediler. ABD’li polisler tarafından durdurulan ikili, bunun üzerine oturma eylemi başlattı. Yolu kapatmış olan onlarca polis, ikiliye “yolu kapattıkları için tutuklanacaklarını” bildirdi. Honkala’nın “yolu kapatmak istemediklerini, yalnızca münazalara girmeyi talep ettiklerini” söylemesinin ardından Stein ve Honkala gözaltına alındı.

Stein, başkanlık aday münazaralarının yalnızca Demokrat Parti adayı Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi aday Mitt Romney arasında gerçekleştirildiğini ve bunun demokrasi tiyatrosu olduğunu her fırsatta dile getiriyorlardı. Stein’in yanısıra liberter Gary Johnson da 47 eyalette seçime girecek olmasına rağmen münazalara dahil edilmiyor.

Münazaralar, ABD seçim sisteminde büyük rol oynuyor. İlk defa 1960’da televizyondan da yayınlanan münazalar, 1976 seçimlerinden beri düzenli hale getirildi. Başlangıçta “Kadın Seçmenler Grubu” tarafından organize edilen münazaralar, 1987 yılından beriyse Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti üyelerinden oluşan ortak “Başkanlık Münazaraları Komisyonu” tarafından düzenleniyor.

Kurallara göre, bir adayın münazaralara girebilmesi için ülke çapında gerçekleştirilen büyük anketlerden en az birinde %15 oy alacağının gözüküyor olması gerekli. Ancak bu anketlerin çoğunda Stein veya Johnson aday olarak bile gösterilmiyor.

Stein ve Honkala’nın gözalyına alındığı anlar, bu videoda izlenebilir.

(Yeşil Gazete, RawStory.com)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.