DünyaManşet

Obama’nın beklenen anı kitabının ilk cildi yayımlandı: Vaat Edilmiş Toprak

0

ABD’nin bir önceki başkanı Barack Obama‘nın Vaat Edilmiş Toprak (A Promised Land) adlı kitabının ilk cildi dün raflara çıktı. Bir günde yaklaşık 900 bin satan kitap, Obama’ya da yakın tarihin kitabı en çok satan eski başkanı ünvanı kazandırdı.

Kitapta eski başkanın dünya liderleri hakkında görüşleri de yer alıyor. Obama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Doğu Avrupa liderleri hakkında benzer gözlemlerini paylaşıyor.  

Erdoğan: Demokrasiye ve hukuka bağlılığı, kendi iktidarını koruduğu sürece

Obama kitabında, “Erdoğan’ı samimi bulduğunu ve Erdoğan’ın genel olarak isteklerine cevap veren bir lider” olduğunu söylüyor: 

“Ancak ne zaman konuşmasını dinlesem, uzun boyu hafifçe kamburlaşır, sesinin oktavı alınmalar ya da yakınmalarında yükselirdi. Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığının, sadece kendi iktidarını koruduğu sürece var olacağı gibi güçlü bir izlenime sahiptim.”

Putin: Koğuş ağası gibi 

Obama kitabında eski KGB görevlisi olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Chicago’daki baronları birbirlerine benzetirken şöyle diyor:

“Nükleer silahlar hakkındaki görüşler ve BM Güvenlik Konseyi’nin vetosunun dışında bir koğuş ağası gibiydi.”

CNN International da Obama’nın Putin hakkındaki görüşlerini aktarırken “Beyaz Saray muhabirleri, Obama, Rus liderle görüştüğünde beden dilini çözmekten keyif alırlardı” notu düşüyor.

Netahyahu: Yaptığı her şeyi haklı görüyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başkanlığı süresince çalkantılı bir ilişki yaşayan eski başkan, kitabında İsrailli politikacıyı “etkili ya da en azından istekli olabilir” şeklinde tanımlıyor:  

“Ancak, kendisini Yahudi halkının felakete karşı baş savunucusu olarak görmesi, onu iktidarda tutacak neredeyse her şeyi haklı göstermesine izin verdi.”

Merkel: Parlak bir mavi  

Obama, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in aklında “parlak bir mavi” olarak kaldığını söylerken “Merkel’in gözleri büyük, parlak ve maviydi. Bakışları hayal kırıklığından, neşeye ve hüzne dönerdi” diyor. Merkel’i analitik bulan Obama, başlangıçta onun hitabetine şüpheyle yaklaştığı yönündeki dönem haberlerini doğruluyor: 

“Bir Alman lider olarak olası demagojiden hoşlanmamasının muhtemelen sağlıklı bir şey olduğunu düşünerek gücenmedim.”

Sarkozy: Abartılı bir retorik

Eski Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi “kısa boylu, esmer, etkileyici ve belirsiz Akdeniz insanına özgü yapısıyla Toulouse-Lautrec tablosundan bir figür” olarak tanımlayan Barack Obama, onu “duygusal patlamalar ve abartılı bir retorikten” ibaret gördüğünü belirtiyor. Sarkozy’yi “çoğu zaman sinir bozucu” bulan Obama, aynı zamanda onun “cesaretini, çekiciliğini ve manik enerjisini takdir ettiğini” ekliyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.