Dünyaİklim KriziManşet

ABD’de İklim Elçisi görevine John Kerry getirildi

0

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı ve 2004 yılında Demokrat Parti‘nin başkan adayı John Kerry, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden tarafından İklim Elçisi olarak görevlendirildi. Biden’ın ekibi iklim krizinin acil bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu her fırsatta vurguluyor. Öte yandan, kabinede yer alacak isimler de yavaş yavaş belli olmaya başladı.

Guardian‘ın aktardığına göre Biden’ın ekibi, İklim Elçisi olarak görevlendirilen John Kerry’nin ‘tam zamanlı olarak iklim kriziyle savaşacağını’ belirtti. İklim Elçisi ülkede ilk kez ulusal güvenlik konseyinde yer alacak. Paris İklim Anlaşması‘nın imzalanmasında önemli bir role sahip olan Kerry, Trump‘ın iklim konusundaki tutumlarını eleştiren de bir isimdi.

‘Gurur duyuyorum’

Konuyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Kerry, Amerika’nın yakında iklim krizini acil bir güvenlik tehdidi olarak gören bir hükümete sahip olacağını, Gelecek Dönem Başkanı, müttefikler ve iklim hareketinin genç liderleriyle bu krizi üstlenmekten gurur duyduğunu söyledi.

John Kerry kimdir?

John Kerry, 2004’te Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak yarıştı. Aynı zamanda eski Massachusetts Senatörü olan Kerry, Dışişleri Bakanı olarak görev aldığı dönemde Paris iklim Anlaşması üzerinde büyük rol oynadı. Kerry, Donald Trump’ın iklim krizini yok sayan tutumunu eleştiren isimlerden biriydi.

Kerry, ABD adına Paris İklim Anlaşması’nı torunuyla imzalarken

Trump döneminde çıkılan Paris İklim Anlaşması, Biden’ın göreve başladığı zaman ele alacağı ilk konularda biri olacak.

Biden kabinesini belirliyor

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı görevine ise Antony Blinken getirildi. Blinken, aynı zamanda Senato Dış İlişkiler Komitesi‘nde Biden’ın yardımcısıydı. Barack Obama döneminde ise Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı görevlerinde bulunmuştu.

Joe Biden ve Antony Blinken

Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na Sullivan getirildi

Biden döneminin Ulusal Güvenlik Danışmanlığı‘nı yapacak isim ise Jake Sullivan oldu. Biden’ın başkan yardımcısı olduğu dönemde de ulusal güvenlik danışmanlığı yapan Sullivan, Hillary Clinton ABD Dışişleri Bakanı‘yken siyaset planlama biriminin de başındaydı.

Linda Thomas Greenfield

Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği‘ne de Afro Amerikalı Linda Thomas Greenfield getirildi. Greenfield, 35 yıl boyunca ABD Dışişleri Bakanlığı‘nda kariyer diplomatı olarak görev yaptı.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas 

Biden, İç Güvenlik Bakanlığı‘na Latin Amerika kökenli Alejandro Mayorkas’ı seçti. Mayorkas, Obama döneminde İç Güvenlik Bakan Yardımcısı görevindeydi.

Joe Biden ve Alejandro Mayorkas

Biden, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü için de Avril Haines‘i seçti. Haines, Barack Obama yönetiminde eski CIA Başkan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevlerindeydi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.