LGBTİ+DünyaManşet

Biden, trans bireylerin orduya katılmalarını sağlayacak kararnameyi imzaladı

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) yeni Başkanı Joe Biden, trans bireylerin orduda görev yapmalarını yasaklayan başkanlık kararnamesini geçersiz kılacak yeni bir kararname imzaladı.

BBC Türkçe‘nin haberine göre, Beyaz Saray‘dan da bu kararnameyle ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada “Başkan Biden, toplumsal cinsiyetin askeri görevler için bir kısıt olmaması gerektiğine ve Amerika’nın gücünü çeşitlilikten aldığına inanıyor” denildi.

Açıklamada dikkat çeken bir diğer önemli detay ise, toplumsal cinsiyet ve cinsel kimlik bağlamında yaşanan görevden alma ve engellemelerin acilen önüne geçilmesi talimatı verilmesi oldu.

Trump yasaklamıştı

ABD’nin eski Başkanı Donal Trump, 2017 yılında Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda trans bireylerin orduya katılmasına izin vermeyeceğini ve ordudaki trans bireylerin görev yapmalarına da izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Yüksek Mahkeme ise 2019 yılının ocak ayında Trump’ın trans bireylerin orduda görev yapmalarını yasaklama politikasını uygulayabileceğine hükmetmişti.

Demokratlar, Yüksek Mahkeme’nin bu kararını kaygıyla karşıladıklarını belirterek Trump’a tepki göstermişti.

Amerikan ordusunda görev yapan yaklaşık 1,3 milyon muvazzaf askerden en fazla 10 bin kadarının trans birey olduğu tahmin ediliyor.

Biden’ın imzaladığı bu kararname, Trump’ın yasağından etkilenen trans bireylerin askeri kayıtlarını da düzeltecek.

Obama yönetimi de orduda transları destekliyordu

Barack Obama yönetimi 2016 yılının Haziran ayında transların 1 Temmuz 2017’den itibaren orduda cinsel kimliklerini gizlemeden görev yapabileceklerini açıklamıştı. Ayrıca, orduya yeni trans bireylerin asker olarak alınması için bir yıl süre tanınmıştı.

Obama’dan sonra yönetime gelen Trump yönetimi ise 1 Temmuz 2017 olan bu tarihi 1 Ocak 2018’e ertelemiş, ardından da bu konuda politika değiştireceklerini duyurmuştu.

Dönemin ABD Savunma Bakanı olan James Mattis bahsi geçen bu politikayı cinsiyetinden hoşnutsuz olan, biyolojik cinsiyetiyle kimliği örtüşmeyenler olarak sınırlandırmış, orduda bu kimlikleriyle görev yapan veya biyolojik cinsiyetlerinde hizmet vermek isteyen translara ise ayrıcalık tanınacağını belirtmişti.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.