ManşetTürkiye

[Son Dakika] Çevik Bir gözaltına alındı

0

28 Şubat soruşturması kapsamında 3 ilde 31 ayrı adreste arama yapılıyor.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 3 ilde 31 ayrı adreste arama yapılıyor. Ankara’da 12, İstanbul’da 18 adreste arama yapıldığı ve 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı öğrenildi. Aramalar bu sabah saat 08.00 itibarıyla başladı. 28 Şubat sürecinde ‘Demokrasile balans ayarı yaptık’ sözleriyle tarihe geçen Çevik Bir’in İstanbul’da bulunan 3 ayrı adresinde arama yapılıyor.

Hakkında gözaltı kararı çıkartılan kişiler arasında Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan ve Emekli Tuğgeneral İdris Koralp de bulunuyor.

İsminin gözaltı listesinde yer aldığı yönündeki haberler üzerine bir açıklama yapan eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel, evinde arama yapılmadığını belirtti. Yüksel, Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında evinde arama yapıldığı iddialarına ilişkin, “Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok” dedi.

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği mağdur olanların ’28 Şubat’la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı. Operasyona adını veren 28 Şubat 1997’de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı. Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz’e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat’la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir’in, 1 yıl sonra da ‘Devrimci Karargah Örgütü’ soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

Gözaltılarla ilgili Hükümet kanadından ilk açıklama Bakan Hayati Yazıcı’dan geldi. Bakan Yazıcı, ‘Demokratik alanda temizlik yapılıyor” diye konuştu. (Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.