İfade ÖzgürlüğüManşet

Demans hastası Çevik Bir’e tahliye; Aysel Tuğluk’a ifade mecburiyeti

0

28 Şubat davası hükümlüsü eski Genelkurmay 2’nci başkanı Çevik Bir’in onanan cezasının infazı, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle bir yıl ertelendi.

Dava kapsamında 83 yaşındaki Bir ve 13 kişiye verilen müebbet hapis cezası Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi tarafından onanmış ve Bir, önce Muğla Cezaevi‘ne, ardından İzmir Buca F Tipi Cezaevi’ne konmuştu.

Bir’şn avukatı Ümit Kara, 15 Haziran’da İzmir Başsavcılığı‘na infaz erteleme talebiyleverdiği dilekçesinde, mahpusun ileri demans hastası olduğu, cezaevi koşullarında cezanın anlam ve sonucunu idrak edemediği, yemek yemeyi unutarak aç kalması nedeniyle yaşam tehlikesini içeren sağlık sorunları olduğunu belirtmişti.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘3 Eylül 2021’de yapılan test ile 21 Haziran 2022’de yapılan test karşılaştırıldığında geçen süre içinde kötüleşme izlediğini’ belirtmesiyle tahliye edilen Bir’in cezası bir yıl ertelendi.

Öte yandan aynı gün, demans hastalığı defalarca tespit edilmesine rağmen cezaevinde tutulan eski siyasetçi ve avukat Aysel Tuğluk ise mahkemede ifade vermeye zorlandı.

Şubat 2021’den bu yana “demans” hastalığı teşhisi konulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eski Eş Genel Başkanı ve eski milletvekili tutuklu avukat Aysel Tuğluk hakkında Adli Tıp Kurumu, üç  kez yapılan başvuruda olumsuz karar vermişti.

Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından dahi hastalığı nedeniyle Mart 2022’den bu yana periyodik olarak “değerlendirmeye tabi tutmama” kararı verilen Tuğluk hakkında son 22 Haziran’da bir kez daha “cezaevinde kalabileceği” yönünde karar verilmişti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) uzman görüşünü ve Seka Devlet Hastanesi’nin “demans” teşhisini ve tetkiklerini görmezden gelen ATK’nin kararı nedeniyle Tuğluk’un bir kez daha ifade vermsine karar verildi.

Tuğluk hakkında AYM’ye yapılan “ihtiyati tedbirli” başvuruda 2,5 yıl geçmesine rağmen hala karar verilmiş değil.

Görsel: Mezopotamya Ajansı

Ne için yargılandığımı bilmiyorum

Kobanî Davası‘nın dün Ankara‘da görülen 15’inci duruşmasının 5’inci oturumunda mahkeme heyeti, demans hastası Tuğluk’un sağlık durumu uygun olmamasına rağmen savunmasını almak için SEGBİS’le salona bağlanmasına karar verdi.

Tuğluk, heyete “Kendimi savunabilecek durumda değilim” demesine rağmen ifadesine devam edildi.

Avukat Serdar Çelebi  Tuğluk’un dinlenmemesine ilişkin talebini yineleyerek “Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin birçok rapor verdik. Tuğluk’un kendisini savunamayacağı ortadadır. Savunma hakkı bertaraf ediliyor. Savunma hakkı adil yargılanmanın olmazsa olmazıdır. Bu yapılan kötü muameledir, işkencedir” dedi.

Savcılık Aysel Tuğluk’un müdafi aracılığıyla savunmasının alınmasını talep ederken mahkeme heyeti de Adli Tıp Kurumu raporlarındaki “Kısmen savunma yapabilir” ibaresini göstererek Avukat Çelebi’nin taleplerini oybirliğiyle reddetti.

Mahkemenin soru sormaya devam etmesine tepki gösteren Gülten Kışanak, “Yapılan işkencedir. Tuğluk, avukatını bile tanımıyor, hala soru soruyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz, yapılan işkencedir, vicdanımız kabul etmiyor. SEGBİS çözümlerini alın bakın. Tuğluk’un ifadelerini duymamak için mikrofonları kapattınız” dedi.

Avukat Kemal Akalın da “Elinizi vicdanınıza koyun. Bağımlılık olur da bu kadarına da pes. Resmen alay ediyorsunuz, biraz saygı gösterin. Kendisine eziyet etmeyin. Hiçbir talebi kabul etmeyip her şeyi reddediyorsunuz. Siz kim oluyorsunuz? Sizi yargılayanlar bir gün gidecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.