Editörün SeçtikleriEmekManşetTürkiye

Soma Davası’nın avukatlarından Can Atalay: Karar eksik, yanlış ve kabul edilemez

0

Soma Davası‘nda açıklanan kararda, “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasının, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç‘in ise beraat etmesinin üzerine karara başta Somalı aileler olmak üzere kamuoyundan tepkiler geldi.

Mahkemenin kararını Yeşil Gazete’ye değerlendiren davanın avukatlarından Can Atalay, kararın “Eksik, yanlış ve kabul edilemez” olduğunu ifade etti.

‘301 işçi göz göre göre ölüme gönderildi’

Soma’da 301 işçinin göz göre göre ölüme gönderildiğini kaydeden Can Atalay, bu durumu Yargıtay 12. Ceza Dairesi‘nin de kabul ettiğini söyledi:

Bu karar eksiktir, çünkü iddianamede olası kasıt denmişken uzun mücadelelerden sonra ancak bilinçli taksire çıkılabilmiş olması eksikliktir.

Yanlıştır, çünkü Soma’da 301 işçi göz göre göre ölüme gönderilmiştir. Bu dosyada buna ilişkin en ufak bir kuşku kalmamıştır.

Yanlıştır, bu davaya bu kadar çok siyasi müdahale yapılmasına rağmen Türkiye’nin bu adaletsizlik koşullarında dahi Yargıtay 12. Ceza Dairesi eylül ayında ‘Bu dosyada olası kasıtla insan öldürülmüştür. Bu insanlar göz göre göre ölüme gönderilmiştir’ demiştir.

Sonra heyet değiştirilerek üç AKP bürokratı dosyanın olduğu daireye gönderilerek oluşturulan yeni heyetle bu karardan geri dönülmüştür.”

‘Ekmeğini kazanırken kimse öldürülmesin’

“Döndürülen dolapları görüyoruz” diyen Atalay, Soma’nın Türkiye’deki adaletsizliğin en önemli göstergelerinden biri olduğunun altını çizdi ve Somalı ailelerin verdiği mücadele hakkında şunları söyledi:

Somalı aileler, ekmeğini kazanırken kimse öldürülmesin diye uğraşıyor.

İşçi canı, işletmelerde en ucuz sarf malzemesi olarak görülmeye devam edilmesin diye uğraşılıyor.

Türkiye’de eğer demokrasi kazanılacaksa, adaletle kazanılacak. Adalette ancak, ekmeğini kazanan insanlar için olduğunda, sosyal adalet olduğunda olur.

‘Ortada politik bir mesele var’

Bundan sonraki süreçte yasal yolları takip edeceklerini ifade eden Can Atalay, olayın sadece avukatlara bırakılamayacak kadar ciddi ve ağır olduğuna da dikkat çekti:

Yasal yolları takip edeceğiz. Fakat, siyasi müdahale o kadar açık ki sadece biz avukatların sırtına bırakılamayacak kadar ciddi ve ağır. Ortada politik bir mesele var, politik bir görev var.”

Ne olmuştu?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada ölen 301 madencinin ardından başlayan adli süreçte “olası kasıtla öldürme” suçundan işverenler yargılanmıştı.

Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu beş sanık için 15 yıldan 22 yıla kadar, dokuz tutuksuz sanık için de altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilmesine karar vermişti.

Beş üyesinden üçü değiştirilen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Gürkan’ın “yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek, havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği” sonucuna vararak, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu.

Sanıkların, “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına kanaat getirildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.