EmekManşetTürkiye

Soma Davası’nda yedi yılın ardından karar: Can Gürkan 20 yıl hapis cezası aldı

0

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan faciaya ilişkin açılan Soma davasında Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin üç üyesinin değişmesinin ardından dört sanık hakkında yeniden başlayan davada karar açıklandı.

“Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise  beraat etti.

Neler yaşandı?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada ölen 301 madencinin ardından başlayan adli süreçte “olası kasıtla öldürme” suçundan işverenler yargılanmıştı.

Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu beş sanık için 15 yıldan 22 yıla kadar, dokuz tutuksuz sanık için de altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilmesine karar vermişti.

Beş üyesinden üçü değiştirilen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Gürkan’ın ‘yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek, havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği’ sonucuna vararak, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu.

Sanıkların, ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına kanaat getirildi.

‘Katliama tekrar ortak oldular’

Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından yapılan açıklamada “Bu karar dosyadaki talimat ve müdahalelerin sonucunda verilmiş, yok hükmünde bir karardır” denildi. Açıklamanın devamnda şu ifadeler kullanıldı:

Yedi yıldır adalet aranan bu mahkeme önünde aileler hırpalandı, avukatlar sürüklendi, gözaltına alındı. Av. Selçuk Kozağaçlı tutuklandığında ona sorulan sorulardan biri Soma idi. Bugün ise değiştirilen heyetler, Yargıtay’da dosyaya atanan bürokratlar bu katliama tekrar ortak oldu.

301 maden işçisinin katledildiği bir olayda verilen bu karar, katliam günü kundakta olan işçi çocuklarının yüzüne okunmaya çalışıldı. Bu karar sermayenin ve siyasal iktidarın mahkeme salonlarındaki gölgesinin en büyük örneğidir. Bu dosyanın tek tutuklusu dosyanın avukatıdır.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.