ManşetTürkiye

Soma davasında karar onandı: Sorumlu patron toplam yedi yıl yatacak

0

Yargıtay 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden patlamasına ilişkin davada, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi‘nin verdiği kararı düzelterek oy çokluğuyla onadı.

Independent Türkçe‘den Can Bursalı‘nın haberine göre, Daire Başkanı Ahmet Er ve üye Nadir Güngüneş karara şerh düşerek madenin patronu Can Gürkan’ın olası kastla öldürme suçundan yargılanması gerektiğini belirtti.

Er ve Güngüneş‘in görüşüne göre, sanıklar 301 kez öldürme ve 167 kez yaralama suçundan binlerce yıl hapis cezasına çarptırılmalıydı.

Onamaya karar veren üç Yargıtay üyesi, verilen ilk bozma kararından sonra daireye atanmış ve sanıkların olası kastla öldürme suçundan cezalandırılmalarına yönelik kararı da bozmuştu.

İlgili haber: Soma’da heyet değişti, Yargıtay kendi verdiği kararı bozdu

Karar ile Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yapılan yargılamada 16 Haziran 2021 tarihli duruşmada madenin patronu Can Gürkan‘a verilen 20, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt‘a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası onandı.

Ormanoğlu ve Kurt‘a verilen iki yıl süreyle kontrol teşkilatı başmühendisliği görevini yapma yasağı kararı ise bozuldu.

2020 yılındaki infaz düzenlemesinden yararlanan Can Gürkan, yaklaşık iki buçuk yıl daha hapis yatacak.Gürkan’a verilen 20 yıl cezanın infazı yarı yarıya indirilerek 10 yıla düşürülecek.

Üç yıl denetimli serbestlik ve Gürkan’ın hapiste kaldığı dört buçuk yıl da düşülünce cezanın 2 yıl 6 aylık infazı kalacak.

Buna göre ceza onanırsa patron Gürkan, toplamda yediyıl hapiste kalmış olacak. Gürkan, 301 madencinin her biri için sekiz gün hapis yatmış olacak. Gürkan’ın yurtdışına çıkış yasağı da bulunmuyor.

Olası kastla öldürme suçunun içi boşaltıldı

Karara muhalefet şerhi koyan başkan Ahmet Er, Can Gürkan’ın maden ocağındaki yüksek riski bilmesine rağmen ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ettiğini ve bu nedenle olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Üye Nadir Güngüneş ise, patron Gürkan’ın ihmallerine rağmen olası kastla öldürme suçundan cezalandırılmamasının, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan olası kastla öldürme suçunun içini boşaltacağını ve başka bir olayda bu suçlamayla ceza verilemeyeceğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada ölen 301 madencinin ardından başlayan adli süreçte “olası kasıtla öldürme” suçundan işverenler yargılanmıştı.

Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu beş sanık için 15 yıldan 22 yıla kadar, dokuz tutuksuz sanık için de altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilmesine karar vermişti.

Beş üyesinden üçü değiştirilen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Gürkan’ın ‘yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek, havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği’ sonucuna vararak, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu.

Sanıkların, ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına kanaat getirildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği, açıklamasında “Yedi yıldır adalet aranan bu mahkeme önünde aileler hırpalandı, avukatlar sürüklendi, gözaltına alındı. Değiştirilen heyetler, Yargıtay’da dosyaya atanan bürokratlar bu katliama tekrar ortak oldu” demişti.

İlgili haber: Soma Davası’nın avukatlarından Can Atalay: Karar eksik, yanlış ve kabul edilemez
İlgili haber: Soma’da madencilerden eylem: İş kazaları, tazminat ve emeklilik sefaleti

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.