Dünya

Slovakya’dan gecikmeli “evet”

0

Slovakya parlamentosu, Euro Mali İstikrar Fonu’nun genişletilmesine onay verdi. Böylelikle, günlerdir süren tartışmalara nokta koyulurken, fonun toplam hacminin 440 milyar euroya çıkarılması garantilenmiş oldu.

Euro Bölgesi yetkililerini günlerdir karar kara düşündüren Slovakya, bugünkü oylama ile Euro Mali İstikrar Fonu’nun genişletilmesine onay verdi. Oylamaya katılan 147 milletvekilinden 114’ünün “evet” oyuna karşılık, 30 milletvekili “hayır” oyu kullandı. 3 milletvekili ise çekimser kaldı. Fonun genişletilmesinin kabul edilmesinde muhalefetteki Sosyal Demokratların destek vermesi etkili oldu. Muhalefet, destek için hükümetin istifasını şart koşmuştu.

Şu anda 250 milyar euro tutarında olan Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun, 440 milyar euroya yükseltilebilmesi için 17 Euro ülkesinin de onay vermesi gerekiyordu. 16 ülkenin kabul ettiği öneri, salı günü yapılan oylamada koalisyon ortağı sağ liberal Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin oylamayı boykot etmesi sonucu Slovakya’dan onay alamamış ve Euro Bölgesi’nde endişelere neden olmuştu. Slovakya hükümetine yönelik bir güvenoyu yoklaması olarak da algılanan oylama sonucunda, hükümet dağılma noktasına gelmiş ve ülkede 10 Mart’ta erken seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı. Slovakya’nın fondaki payı 7 milyar 700 milyon tutarında.

Slovakya’nın da onay vermesi ile birlikte 440 milyar euroya yükselen fon ile borçlu Euro Bölgesi ülkelerine daha güçlü destek verilmesi öngörülüyor. Hem Euro Bölgesi ülkelerinden hem de yatırımcılardan tahvil satın alınması, bankaları zor durumda olan ülkelere kredilerle yardımcı olunması planlanıyor.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.