ManşetDünya

Savaştan kaçış: Yüz binlerce Ukraynalı yollara düştü

0
Fotoğraf: AFP

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının altıncı gününde Birleşmiş Milletler (BM) 660 binin üzerinde Ukraynalının ülkelerini terk ettiklerini duyurdu. Savaş yüzünden ülkelerini terk eden Ukraynalıların Polonya, Macaristan ve Romanya sınırlarında görüntüleri ortaya çıktı. Savaşın Ukrayna halkına etkisi görüntülere yansıdı. Yüz binlerce kadın ve çocuk Polonya, Romanya, Slovakya ve Yunanistan gibi ülkelere geçti. 

BM verilerine göre; Polonya’ya 281 bin, Macaristan’a 84 bin 586, Moldova’ya 36 bin 398 Ukraynalı geçti. Romanya hükümet sözcüsü Dan Carbunaru ise altı günlük sürede 70 bin 803 Ukraynalının ülkelerine geldiğini bildirdi. Romanya’daki Ukraynalıların daha sonra farklı ülkelere gideceği duyuruldu. Slovakya İçişleri Bakanlığı ise 25 bin 935 Ukraynalının ülkelerine girdiğini bildirdi. Yunanistan’a ise 100 kişi giriş yaptı. 

Fotoğraf: AP Photo

BM tarafından yapılan açıklamada Rusya’ya giden Ukraynalıların da olduğunu ancak bu rakamın vatandaşların güvenliği için korunduğunu bildirdi.

Polonya’da 60 saate varan sınır bekleyişi

BM Polonya’ya geçen Ukraynalıların sınırda kilometrelerce kuyruk oluşturduğunu, sınır geçenlerin 60 saate kadar beklediğini açıkladı. Gelenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu aktarıldı. Kayıt altına alınan Ukraynalıların imkanları olanların kendi kalacak yerlerini bulduğunu, olmayanların ise yerel topluluklarda veya çeşitli evlerde misafir edildiği belirtildi. Polonya ofisinin mültecilerin bilgi ve destek talepleriyle dolup taştığı da açıklamaya eklendi.

Fotoğraf: AP Photo

Macaristan’da belediyelerden Ukraynalılara yardım

Ukraynalıların Macaristan’da da kayıtları yapılarak ülkeye alındığı belirtilirken burada da belediyelerin insani yardım aktörleri ve topluluk üyeleri tarafından Ukraynalılara yardım sağlandığı bildirildi.

Fotoğraf: AP Photo

Romanya’da uzun kuyruklar

Romanya’da ise 20 saatlik bekleme sürelerine varan kuyruklar oluştu. Gelen Ukraynalıların yardım veya kabul merkezlerine yönlendirildiği belirtildi. Ayrıca gönüllüler tercüme hizmetleri sağlıyorlar.

Fotoğraf: AP Photo

Savaştan kaçış Moldova’da 24 saat sürüyor

Odessa ile Moldova sınırı arasındaki 60 küsur kilometrelik mesafeyi kat etmek hâlâ 24 saat sürüyor. Yeni gelenler geçici kabul merkezlerinde barındırılıyor ve ek yerler belirleniyor. BM’nin Mülteci Ajansı UNHRC kabul kapasitesini artırmak için destek sağlandığını ve battaniyeler, uyku tulumları ve hijyen malzemeleri de dahil olmak üzere temel yardım malzemelerini dağıttığını duyurdu.

Fotoğraf: AP Photo

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.