Dünyaİklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

Avrupa kömürden uzaklaşıyor: Slovakya ve Avusturya 2024 için söz verdi

0
kömür
Fotoğraf: Bart van Dijk / Unsplash

Avrupa ülkelerinin, 2030’a kadar kömür kullanımını aşamalı olarak sonlandıracağı taahhüdü söz konusuyken Slovakya ve Avusturya da 2024 içerisinde kömürü sonlandıracağını duyurdu.

Rusya‘nın Ukrayna‘ya karşı saldırısından önce, Avrupa’daki ülkeler (bu durumda Rusya ve Beyaz Rusya hariç Avrupa kıtası) kömüre olan bağımlılığı sona erdirmek için büyük adımlar atmış, 23 ülke kömürü aşamalı olarak sonlandıracağını duyurmuştu. Bunlardan 17’si ya halihazırda kömürden vazgeçti ya da 2030 yılına kadar bunu yapmayı taahhüt etti.

2021 enerji krizi sırasında hiçbiri taahhüdünü geri çevirmedi ve hatta 2022’nin son dört ayında  kömür yakıtlı enerji üretiminde bir düşüş görüldü. Aslında birçoğu, fosil yakıt kullanımına yakından bağlı olan başka bir krize yanıt olarak yenilenebilir enerji hedeflerini önemli ölçüde artırdı.

Beyond Fossil Fuels’in (Fosil Yakıtların Ötesi) aktardığına göre, enerji güvenliğini gerçek anlamda yeniden tesis etmek, faturaları azaltmak ve 2015 Paris İklim Anlaşması kapsamında kabul edilen +1,5 santigrat derece sınırı içinde kalmak için çok daha hızlı ve çok daha ileri gitmemiz gerekiyor. Beyond Fossil Fuels, fosil yakıtları ve kömürü aşamalı olarak kaldırarak 2035’e kadar yenilenebilir enerjiye dayalı bir Avrupa oluşması gerektiğini ve tam bir iklim değişikliğine ulaşmanın elzem olduğunu hatırlatıyor.

Almanya kömürü azalttı, emisyonlar 70 yılın en düşük seviyesine indi
Avrupa’nın elektrik üretiminde rüzgar, kömürü geride bıraktı
Hindistan’ın kömür üretimini iki katına çıkarma planları iklim tehdidini görmezden geliyor

Slovakya ve Avusturya’dan kömüre veda

Slovakya kömürden çıkışını 2030’dan 2024’e çekerek hızlandırdı. Avusturya’da ise kömüre dönüş söylentileri, rüzgar ve güneş enerjisi kurulumlarında yaşanan hızlı büyümenin kömürü devre dışı bırakması ve arz güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olması nedeniyle gerçekleşmedi.

Slovakya, Aralık 2023’te Novaky kömürlü termik santralini (266 MW) kapatmasının ardından ülkenin son kömürlü termik santrali olan Vojany‘yi (220 MW) de bu yıl kapatacağını duyurdu. Slovakya’nın kömürden çıkış takvimini altı yıl hızlandıran bu kararının sağlık ve ekonomi alanında önemli faydalar getirmesi bekleniyor.

Beyond Fossil Fuels, Avusturya’da Mellach santralinin yeniden faaliyete geçirilmesi önerisinin, getirdiği maliyet yükü nedeniyle hiçbir zaman uygulanabilir bir seçenek olmadığını bildiriyor. Bunun yerine, Avusturya’nın rüzgar ve güneş enerjisindeki büyümeyi desteklemesi, ülkeyi 2023 yılı için elektrik üretiminde en yüksek yenilenebilir enerji payına sahip Avrupa ülkeleri arasında ikinci sıraya yükseltti. Altı AB ülkesinin yanı sıra Avusturya da kısa süre önce elektrik sistemini 2035 yılına kadar karbonsuzlaştırma taahhüdünü açıkladı.

Kömür

Ülkelerin kömürden çıkış sözü verdiği seneler. Kaynak: beyondfossilfuels.org

Beyond Fossil Fuels Kampanyacısı Alexandru Mustață “Slovakya ve Avusturya’da kömürden elektrik üretiminin sona ermesi, ülkeler bu pahalı ve kirli fosil yakıta karşı yenilenebilir alternatifler ararken kömürün Avrupa’daki rolünün azaldığının son örneği” dedi.

Mustață, “Slovakya şimdi binaları yenileyerek ve hızla ısı pompaları kurarak kömür ve fosil gazı ısıtma sisteminden çıkarmalı. Her iki ülke de küresel sıcaklık artışını 1.5C ile sınırlama çabalarıyla tutarlı olarak 2035 yılına kadar elektrik sisteminden kalan tüm fosil yakıtları aşamalı olarak çıkarmaya odaklanmalı” diyerek açıkladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.