Sivil toplumdan Avrupa Merkez Bankası’na: Yardımlarda Paris Anlaşması’nı gözetin

45 sivil toplum örgütünün imzaladığı mektupta, Banka'nın yapacağı yardımlarda AB'nin iklim taahhütlerine uyması ve yeşil yatırımları artırmak üzere Avrupa Yatırım Bankası ile koordineli çalışması gibi talepler yer alıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Covid-19 salgınında ekonomisi darbe alan Avrupa ülkeleri için, Avrupa pazarına 750 milyar euroluk yardım yapmayı öngörüyor. Avrupalı çevre savunucuları, bu meblağın harcanmasında göz önüne alınması gereken hususları içeren ortak bir metin kaleme aldı. 

Banka’nın bugün yapacağı yönetim konseyi toplantısı öncesinde, Avrupa merkezli 45 düşünce kuruluşu ve sivil toplum kuruluşunun, ECB Başkanı Christine Lagarde‘ye hitaben yazdığı mektupta, Banka’dan, iyileştirme önlemlerinin iklim krizini de göz önüne alması talebinde bulunuldu.

Mektubu kaleme alanlardan Positive Money Europe adlı Sivil toplum örgütü geçen aralıkta Lagarde ile bir araya gelmişti.

‘Yeşil Düzen’e uyumlu hale getirilsin’

Mektupta, Banka, yaşanan küresel trajedi karşısında ortak bir cephe oluşturmaya çağrıldı ve yardımların Yeşil Düzen’e verilen taahhütlerle ve AB’nin iklim taahhütleriyle uyumlu hale getirilmesi talep edildi. 350.org sitesinde yayınlanan mektup “sürdürülebilir kurtarma önlemlerinin” geliştirilmesi için beş adım öneriyor:

  • ECB’nin varlık alım programlarını ve teminat çerçevelerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi,
  • Bankacılık sektörüne yönelik borcun temdidi (refinansman) uygulamalarını Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi,
  • Sürdürülebilir yatırım için varlık piyasalarını desteklemek ve yeşil yatırımları artırmak üzere Avrupa Yatırım Bankası (veya diğer benzer Avrupa kurumları) ile koordineli şekilde hareket etmesi,
  • Avrupa bankacılık sektörünün iklim risklerine karşı dayanıklılığını artırmak ve iklim değişikliğine katkı sunan fosil yakıt finansmanı gibi projelere finans akışını azaltan ihtiyati tedbirleri uygulamaya koyması,
  • Operasyonların, Paris Anlaşması ve Avrupa bankacılık sektörü ile uyumlaştırılması sürecine ilişkin bilgileri değerlendirmek ve yetkilileri düzenli olarak bilgilendirmesi.

Mektubu imzalayanlar arasında Greenpeace ve Oxfam gibi uluslararası ölçekte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da bulunuyor. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Nepal’de 200’den fazla can kaybı yaşanan selde kayıplar aranıyor

Katmandu'da ve Nepal'de üç gün boyunca aralıksız yağan yağmurun tetiklediği sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 200’ü geçerken onlarca kişi hala kayıp.

Tuvalu: Avustralya’nın ‘ahlaksız’ maden kararı Pasifik komşularını boğmaya benziyor

Tuvalu iklim bakanı, üç dev kömür madeninin genişletilmesini onaylayan Avustralya'nın COP29'a ada ülkeleriyle birlikte ev sahipliği yapma talebini zayıflattığını söyledi.

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

EN ÇOK OKUNANLAR