Sivil Toplumİklim KriziManşet

Sivil toplumdan Avrupa Merkez Bankası’na: Yardımlarda Paris Anlaşması’nı gözetin

0

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Covid-19 salgınında ekonomisi darbe alan Avrupa ülkeleri için, Avrupa pazarına 750 milyar euroluk yardım yapmayı öngörüyor. Avrupalı çevre savunucuları, bu meblağın harcanmasında göz önüne alınması gereken hususları içeren ortak bir metin kaleme aldı. 

Banka’nın bugün yapacağı yönetim konseyi toplantısı öncesinde, Avrupa merkezli 45 düşünce kuruluşu ve sivil toplum kuruluşunun, ECB Başkanı Christine Lagarde‘ye hitaben yazdığı mektupta, Banka’dan, iyileştirme önlemlerinin iklim krizini de göz önüne alması talebinde bulunuldu.

Mektubu kaleme alanlardan Positive Money Europe adlı Sivil toplum örgütü geçen aralıkta Lagarde ile bir araya gelmişti.

‘Yeşil Düzen’e uyumlu hale getirilsin’

Mektupta, Banka, yaşanan küresel trajedi karşısında ortak bir cephe oluşturmaya çağrıldı ve yardımların Yeşil Düzen’e verilen taahhütlerle ve AB’nin iklim taahhütleriyle uyumlu hale getirilmesi talep edildi. 350.org sitesinde yayınlanan mektup “sürdürülebilir kurtarma önlemlerinin” geliştirilmesi için beş adım öneriyor:

  • ECB’nin varlık alım programlarını ve teminat çerçevelerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi,
  • Bankacılık sektörüne yönelik borcun temdidi (refinansman) uygulamalarını Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi,
  • Sürdürülebilir yatırım için varlık piyasalarını desteklemek ve yeşil yatırımları artırmak üzere Avrupa Yatırım Bankası (veya diğer benzer Avrupa kurumları) ile koordineli şekilde hareket etmesi,
  • Avrupa bankacılık sektörünün iklim risklerine karşı dayanıklılığını artırmak ve iklim değişikliğine katkı sunan fosil yakıt finansmanı gibi projelere finans akışını azaltan ihtiyati tedbirleri uygulamaya koyması,
  • Operasyonların, Paris Anlaşması ve Avrupa bankacılık sektörü ile uyumlaştırılması sürecine ilişkin bilgileri değerlendirmek ve yetkilileri düzenli olarak bilgilendirmesi.

Mektubu imzalayanlar arasında Greenpeace ve Oxfam gibi uluslararası ölçekte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da bulunuyor. 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.