Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bakanlığa tek maille ‘Zeytincilik Kanununu uygulayın’ dilekçesi

0

350.org ve Yuva Derneği‘nin Termiksiz Gelecek kampanyası kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına yönelik bir dilekçe hazırlandı. Zeytincilik Kanununun uygulanması için talep metnine yer verilen dilekçe yalnızca mail adresi girilerek doğrudan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘ya gönderilebiliyor.

“Zeytinliklerimiz toz altında!” denilen dilekçede Limak ve IC-İçtaş iştiraki YK Enerji’nin Akbelen Ormanı’ndaki ekokırımına dikkat çekiliyor:

“Akbelen Ormanı’nın yakın çevresindeki 45 bin zeytin ağacı maden açma faaliyetlerinden dolayı toz altında kalıyor. Zeytin ağaçlarımızın hem büyümesi, hem meyve vermesi engelleniyor.

Tarım ve Orman Bakanına sesleniyoruz: En değerli ürünümüzü, yaşam kaynağımızı madenin tozuna kurban etmeyin. Akbelen’de Zeytincilik Kanunu Madde 20’yi Uygulayın! Sen de kampanyaya katıl, bakanlığa seslen.”

İletilecek dilekçenin mailinde ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’na,

Muğla ili Milas İlçesi İkizköy, Çamköy, Karacahisar bölgesinde bulunan Yeniköy Kemerköy Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. ye ait 86541 sicil numaralı ruhsat sahası içinde 15 Aralık 2023 tarihinden bu yana patlatma yapılmaktadır.

Patlatma yapılan sahanın etrafında zeytinlikler içinde 45 bin zeytin ağacı bulunmaktadır. Malumunuz olduğu üzere Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. Maddesine göre ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.’

Bu bağlantıda yer alan harita ve uydu fotoğraflarından görüldüğü üzere patlatma yapılan alanların zeytinliklere uzaklığı bir km’nin dahi altındadır. Korumakla, zarar görmelerini, daraltılmalarını önlemekle görevli olduğunuz zeytinlikler kanuna açıkça aykırı biçimde dinamit kullanılarak yapılan patlatmalar sebebi ile telafisi imkânsız biçimde zarar görmektedir. Alanda bulunan zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaracak şekilde maden ocağı açılmakta ve işletilmektedir. Yapılan patlatmalar kanuna açıkça aykırıdır.

Bu sürece acilen müdahale edilmesi zeytinliklerin korunması, Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun uygulanması gerekmektedir. Bölgeye ivedi şekilde denetime gidilerek adli ve idari yaptırımların uygulanmasını, zeytinliklere üç km’den daha yakın mesafede yapılan patlatmaların ve durdurulmasını, zeytinliklerin vegatif ve generatif gelişmesine engel olacak her tür madencilik faaliyetine son verilmesini, bu eylemde bulunanların alana girişlerinin engellenmesini, işbu başvuruma istinaden uygulanan ceza ve yaptırımlar hakkında tarafıma bilgi verilmesini talep ederim.

Saygılarımla,”

You may also like

Comments

Comments are closed.