Sivil toplumdan Avrupa Merkez Bankası’na: Yardımlarda Paris Anlaşması’nı gözetin

45 sivil toplum örgütünün imzaladığı mektupta, Banka'nın yapacağı yardımlarda AB'nin iklim taahhütlerine uyması ve yeşil yatırımları artırmak üzere Avrupa Yatırım Bankası ile koordineli çalışması gibi talepler yer alıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Covid-19 salgınında ekonomisi darbe alan Avrupa ülkeleri için, Avrupa pazarına 750 milyar euroluk yardım yapmayı öngörüyor. Avrupalı çevre savunucuları, bu meblağın harcanmasında göz önüne alınması gereken hususları içeren ortak bir metin kaleme aldı. 

Banka’nın bugün yapacağı yönetim konseyi toplantısı öncesinde, Avrupa merkezli 45 düşünce kuruluşu ve sivil toplum kuruluşunun, ECB Başkanı Christine Lagarde‘ye hitaben yazdığı mektupta, Banka’dan, iyileştirme önlemlerinin iklim krizini de göz önüne alması talebinde bulunuldu.

Mektubu kaleme alanlardan Positive Money Europe adlı Sivil toplum örgütü geçen aralıkta Lagarde ile bir araya gelmişti.

‘Yeşil Düzen’e uyumlu hale getirilsin’

Mektupta, Banka, yaşanan küresel trajedi karşısında ortak bir cephe oluşturmaya çağrıldı ve yardımların Yeşil Düzen’e verilen taahhütlerle ve AB’nin iklim taahhütleriyle uyumlu hale getirilmesi talep edildi. 350.org sitesinde yayınlanan mektup “sürdürülebilir kurtarma önlemlerinin” geliştirilmesi için beş adım öneriyor:

  • ECB’nin varlık alım programlarını ve teminat çerçevelerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi,
  • Bankacılık sektörüne yönelik borcun temdidi (refinansman) uygulamalarını Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi,
  • Sürdürülebilir yatırım için varlık piyasalarını desteklemek ve yeşil yatırımları artırmak üzere Avrupa Yatırım Bankası (veya diğer benzer Avrupa kurumları) ile koordineli şekilde hareket etmesi,
  • Avrupa bankacılık sektörünün iklim risklerine karşı dayanıklılığını artırmak ve iklim değişikliğine katkı sunan fosil yakıt finansmanı gibi projelere finans akışını azaltan ihtiyati tedbirleri uygulamaya koyması,
  • Operasyonların, Paris Anlaşması ve Avrupa bankacılık sektörü ile uyumlaştırılması sürecine ilişkin bilgileri değerlendirmek ve yetkilileri düzenli olarak bilgilendirmesi.

Mektubu imzalayanlar arasında Greenpeace ve Oxfam gibi uluslararası ölçekte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da bulunuyor. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR