Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Şırnak’ta kesilen ağaçlar, ‘önce vatan’ yazılı tırlarda batı illerine taşınıyor

0

Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir asker gözetiminde koruculara kestirilen ağaçların, “Önce vatan” yazılı tırlarla başka illere taşınması görüntülendi.

Şırnak’ta özellikte Besta bölgesindekesilen ağaçlar, her gün onlarca tıra yükleniyor.

Şırnak-Cizre yolunda Kayseri, Tekirdağ, Adana, Çorum plakalı çok sayıda tırın, kesilen ağaçları genellikle batı illerine taşıdığı görüntülendi.

‣ Şırnak’ta korucular eliyle ağaç kıyımı sürüyor
‣ Şırnak’ta ‘güvenlik gerekçesi’yle binlerce ağaç kesiliyor!

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre, bir traktör yükü kadar ağaç 200 TL ile 300 TL arası ücret karşılığında kestiriliyor ve bir tonu yaklaşık bin liraya satılıyor.

İldeki ağaç kıyımına karşı hem ekoloji örgütleri hem vatandaşlar hem de hukukçuların mücadelesi sürüyor.

Şırnak Barosu Çevre Komisyonu, kentte ‘güvenlik’ gerekçesiyle yıllardır sürdürülen ağaç kıyımına karşı iki kez suç duyurusunda bulunmasının ardından, geçen haftalarda Kamu Denetçiliği Kurumu‘na şikayet başvurusu yapmıştı.

Çevre ve Kent Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Fadıl Tay, büyük bir doğa katliamı yaşandığını belirterek, “Bütün kamuoyu bu durumu sahada incelemeli ve tahribatı bizzat görmeli” çağrısında bulunmuştu.

‣ Şırnak’ta ağaç katliamı: Sessizliği tarih affetmeyecek

Askerlerin gözetiminde korucular tarafından yaklaşık beş yıldır büyük miktarda kesilen ağaçlar Haziran sonunda bir kez daha Meclis gündemine getirilmişti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, ağaç kıyımlarının ardından hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiğinin ve bu yıkımlardan kimlerin sorumlu olduğunun aydınlatılması için TBMM’ye araştırma önergesi vermişti.

Şırnak’ın Merkez, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerindeki 22 ayrı bölgede ise geçen yıl Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek görülmeden maden arama izni verilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.