EkolojiManşet

Şırnak’ta ağaçlarla dolu kamyon konvoyu: Ağaç katliamı devam ediyor

0

Şırnak Barosu, ildeki orman tahribatı ve ağaç katliamını gözler önüne serdi. Baro, Çevre ve Kent Komisyonu üyesi avukatlar tarafından çekilen kesilmiş ağaçlarla dolu kamyon konvoyunu paylaştı.

Dün paylaşılan görüntülerde kamyonların kasalarından taşan kesilmiş ağaçlar görünüyor. Baro tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

“Baromuzun hazırladığı raporlar, suç duyuruları ve diğer başvurulara rağmen kamuoyunda yeterli duyarlılık yaratılamadığından Şırnak’taki orman tahribatı ve ağaç katliamı devam etmektedir”

Açıklamada ayrıca “Kısa bir süre içerisinde baromuzca yeni yasal başvurular ve eylem planı açıklanacaktır. Doğaya değer veren tüm kesimleri acil bir şekilde konuya ilişkin duyarlılık göstermeleri çağrımızı yineliyoruz” çağrısı yapıldı.

Ne olmuştu?

Şırnak Barosu Çevre Komisyonu, kentte ‘güvenlik’ gerekçesiyle yıllardır sürdürülen ağaç kıyımına karşı iki kez suç duyurusunda bulunmasının ardından, geçen hafta da Kamu Denetçiliği Kurumu‘na şikayet başvurusu yapmıştı.

Çevre ve Kent Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Fadıl Tay, büyük bir doğa katliamı yaşandığını belirterek, “Bütün kamuoyu bu durumu sahada incelemeli ve tahribatı bizzat görmeli” çağrısında bulunmuştu.

Askerlerin gözetiminde korucular tarafından yaklaşık beş yıldır büyük miktarda kesilen ağaçlar Haziran sonunda bir kez daha Meclis gündemine getirilmişti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, ağaç kıyımlarının ardından hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiğinin ve bu yıkımlardan kimlerin sorumlu olduğunun aydınlatılması için TBMM’ye araştırma önergesi vermişti.

Şırnak’ın Merkez, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi  ilçelerindeki 22 ayrı bölgede ise geçen yıl Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek görülmeden maden arama izni verilmişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.